Booking.com
Društvo News Svet

Kazne za Australijance koji ne šetaju svoje pse

Kazne za Australijance koji ne šetaju svoje pse
Foto: Pixabay

Novi zakon tretira životinje kao osećajna bića i strogo će sankcionisati vlasnike ljubimaca koji im ne pružaju elementarne uslove za život.


Vlasnici pasa mogli bi da budu kažnjeni novčanom kaznom i do 4.000 australijskih dolara (2.700 američkih dolara) ukoliko bar jednom dnevno ne izvode svoje ljubimce u šetnju. Vlasti Australije donele su zakon po kojem su kućni ljubimci stavljeni u kategoriju osećajnih bića i njegova primena počela je u glavnom gradu Kanberi koji je deo Australijske prestoničke teritorije, odnosno deo autonomne oblasti Australije. Australijska prestonička teritorija je oblast u okviru Novog Južnog Velsa. Na teritoriji živi ukupno 333.667 stanovnika od čega 332.798 u Kanberi, prenosi Si-EN-En.

Zakon je stupio na snagu u četvrtak, a cilj je da se, uz pomoć zakonskih sankcija poboljša kvalitet života kućnih ljubimaca.

Vlasnici pasa mogu da se suoče sa strogim kaznama ukoliko nisu u mogućnosti da životinjama obezbede odgovarajuće sklonište, hranu i vodu. Ukoliko se desi da pas bude zatvoren tokom dvadeset i četiri sata, vlasnik je u obavezi da životinji obezbedi da se slobodno kreće naredna dva sata ili će biti kažnjen.

Ovo je prvi deo teritorije Australije na kojem je počela primena zakona o zaštiti životinja.

Foto: Pixabay

Izvor: PRessSerbia/Politika

About the author

Marija P.

Diplomirani profesor srpskog jezika i književnosti sa višegodišnjim radnim iskustvom u brojnim domaćim medijima.
Najviše je zastupljena u rubriikama vesti, društvo i biznis.

Dodajte komentar

Kliknite ovde da ostavite komentar

PRess Serbia