Booking.com
Beograd Kultura News Srbija

Teško je odlučiti se koja uloga Milene Dravić je bila najbolja: Da je sa nama, danas bi proslavila 79. rođendan!

OVO NIKO NIJE ZNAO: ZBOG VELIKE NEPRAVDE, MILENA DRAVIĆ BACILA NAGRADU IZ KANA U ĐUBRE

Milena Dravić, jedna od najpoznatijih srpskih i jugoslovenskih glumica, rođena je 5. oktobra 1940. u Beogradu


Pohađala je osnovnu školu “Janko Veselinović” u Dušanovoj ulici, a potom upisala Prvu mušku gimnaziju. Glumila je u više od sto filmskih ostvarenja. Popularnost joj je donela saradnja sa Ljubišom Samardžićem.

Najpoznatije uloge ostvarila je u filmovima “Prekobrojna”, “Jutro”, “Kozara”, “Bitka na Neretvi”, “Ljubavni život Budimira Trajkovića”, “Rad na određeno vreme”, “Moj tata na određeno vreme”, “Sekula se opet ženi”, “Nije lako sa muškarcima” i “Zona Zamfirova”.

Poznata je i kao učiteljica iz kultne serije “Priče iz Nepričave”, Vera iz “Policajca sa Petlovog brda”, zatim kao Vukosava Petrović i Spomenka iz TV–komedija “Pozorište u kući” i “Lud, zbunjen, normalan”. Sa svojim trećim suprugom i kolegom Draganom Nikolićem je od 1972. do 1974. vodila popularni šou program ”Obraz uz obraz”.

Milena je često igrala samohrane majke, seljanke, žene iz radničke klase, bila je i pionir i ekscentrična junakinja filmova Crnog talasa, a velikim delom na uspehu u karijeri duguje i romantičnim komedijama u kojima je glumila uz Ljubišu Samardžića.

Dravićeva je dobitnica Nagrade za najbolju sporednu glumicu na Kanskom filmskom festivalu, specijalne nagrade Zlatna ruža na Filmskom festivalu u Veneciji, najprestižnijih srpskih nagrada Dobričin prsten i „Žanka Stokić“ za celokupan doprinos jugoslovenskoj i srpskoj kinematografiji, nagrade „Joakim Vujić”, nagrade Pavle Vuisić na Filmskim susretima u Nišu, četiri Zlatna ćurana na Danima komedije u Jagodini i čak rekordnih deset Zlatnih arena na Filmskom festivalu u Puli.

S obzirom na posao kojim se bavila, njen privatni život je često bio u fokusu javnosti. Prvi put se udala 1960. godine za režisera Mladomira Purišu Đorđevića. Ipak, nakon nekoliko godina zajedničkog života odlučili su da se razvedu.

Potom se udala za pet godina starijeg reditelja Vojislava Kokana Rakonjca, ali je njihov brak 1969. godine prekinula njegova prerana smrt.

Mladog glumca Dragana Nikolića upoznala je tokom snimanja filma „Horoskop“ Bore Draškovića. Nakon nekog vremena su se rodile simpatije, a 1971. godine su zajedno snimali film „Uloga moje porodice u svetskoj revoluciji“. Usledio je kratki film „Kako su se volele dve budale“ u režiji Aleksandra Đorđevića.

U jednom intervjuu Milena je ispričala da su upravo tokom snimanja tog filma, 30. decembra 1971. godine odlučili da se venčaju. Otišli su u Opštinu Vračar i uz prisustvo kume Jelisavete Seke Sablić, potpisali sklapanje braka. Nakon toga su se ponovo vratili na snimanje.

S obzirom na veliku popularnost koju su uživali, njihov brak je bio česta tema domaćih medija. Međutim, vrlo brzo su stekli status jednog od najskladnijih parova na domaćoj javnoj sceni.

Živeli su skromno i nastojali da što više sačuvaju svoju privatnost.

Dragan je nakon duge i teške bolesti preminuo 11. marta 2016. godine na Vojnomedicinskoj akademiji. Sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Milena je preminula 14. oktobra 2018. godine. Sahranjena je pet dana kasnije pored svog supruga.

Izvor: Prva

About the author

Jelena Filipovic

Novinar sa bogatim radnim iskustvom. Piše za više rubrika portala PRessSerbia

Dodajte komentar

Kliknite ovde da ostavite komentar

PRess Serbia