Booking.com
Lepota i zdravlje Lifestyle Saveti

I MNOGO SPAVANJA MOŽE DA IZAZOVE SRČANI UDAR: Evo koliko je sati sna je najbolje za čoveka

Sanjali ste bivšeg partnera? Evo šta to može da znači

Previše sna utiče negativno na vaše zdravlje


Većina smatra da nema ništa gore nego biti hronično neispavan.

Kada ste umorni, nedostaje vam energije i onda vas prosto sve iritira. Ipak, nova istraživanja pokazuju da nije dobro ni preterivati sa spavanjem, čak rezultati studije pokazuju da previše sna ima loš dugoročan uticaj na zdravlje.

Važno je znati da se količina sna koja je potrebna ljudima menja u odnosu na njihove godine. Konkretno, dok se odraslima preporučuje sedam do osam sati sna dnevno, mladima je potrebno između sedam i devet sati.

Kako rezultati pokazuju, kod onih koji spavaju duže od preporučenih devet sati taj rizik raste za 34 odsto, dok kod ljudi koji spavaju manje od šest sati dnevno postoji 20 odsto veći rizik od srčanog udara

Selin Veter, profesorica na Univerzitetu Colorado Boulder i koautorka studije, uz pomoć svojih kolega uporedila je rizik od srčanih bolesti kod odraslih uzrasta od 40 do 69 godina koji su spavali između četiri i jedanaest sati tokom noći.

Pokazalo se da se rizik od srčanih bolesti povećao za one koji su spavali između četiri i pet te za one koji su spavali između deset i jedanaest sati na noć. Nasuprot tome, kod onih koji su spavali između šest i devet sati tokom noći taj rizik nije rastao.

„Mislim da bi duže spavanje moglo biti crvena zastavica ili rani znak nekog medicinskog problema, zato je važno da lekari postavljaju pitanja o snu kako bi se utvrdili pojedinci koji imaju povećan rizik od kardiovaskularnih bolesti i rane smrti“, objasnila je te Veter i dodala kako je previše sna često znak lošeg zdravlja i depresije.

Foto: Pixabay

Izvor: PRessSerbia/ Srbija Danas

About the author

Marija P.

Diplomirani profesor srpskog jezika i književnosti sa višegodišnjim radnim iskustvom u brojnim domaćim medijima.
Najviše je zastupljena u rubriikama vesti, društvo i biznis.

Dodajte komentar

Kliknite ovde da ostavite komentar

PRess Serbia