Booking.com
Lifestyle Saveti

Evo zašto veš ne miriše ni nakon pranja: Postoji 5 razloga zbog kojih ovo može da se desi!

Majstor upozorava: Ne koristite često ovaj program na veš mašini, brže će se pokvariti
Foto: Pixabay

Nije retka situacija da tek opran veš, umesto na prašak i omekšivač, ne miriše lepo, pa čak i se i neprijatno oseća.


 

Da li vam se nekad desilo da iz veš mašine izvadite oprane stvari, a da one ne samo što ne mirišu lepo na prašak za veš ili omekšivač, već se osećaju veoma neprijatno? Postoje različite greške koje pravimo tokom pranja veša, a koje su veoma česte.

Pranje veša na niskim temperaturama

Ako temperatura vode kojom perete veš nije dovoljno visoka, nemoguće je ubiti bakterije, i upravo to može da dovede do neprijatnih mirisa. Jednom mesečno obavezno uključite praznu mašinu kako bi se ona oprala iznutra.

Prekomerna upotreba deterdženta 

Verovali ili ne, čak i ovo može biti uzrok neprijatnih mirisa u mašini. Upotreba previše deterdženta znači da većina ostaje unutra, u kaseti, a vremenom se skupljaju naslage koje mogu da počnu da šire neprijatan miris. Jednom u dve nedelje očistite pregradu za deterdžent i filter i vodite računa da ne sipate više praška nego što je preporučeno.

Spor ili zapušen odvodni sistem 

Ako mašina ne ispušta dobro vodu, ona se zadržava u bubnju i može dovesti do stvaranja buđi i bakterija. Prvo rešite problem sa odvodom, a zatim dobro operite samu mašinu iznutra, kako biste se rešili nakupljenih bakterija i neprijatnih mirisa.

Prljava guma na vratima

U gumu na vratimo mašine često svašta upada tokom pranja – dlake, mrvice, niti odeće, zaboravljene kovanice iz džepova… Sve to može da uspori protok vode i rezultira stvaranjem buđi, koja čini da vam veš miriše veoma neprijatno.

Uvek vlažan bubanj 

Ako je bubanj mašine za veš stalno vlažan, to može dovesti do neprijatnog mirisa koji se pranjem širi na odeću. Čim se ciklus pranja završi, izvadite veš i obavezno ostavljajte vrata mašine otvorena, kako bi se provetrila i osušila.

Napomena: Imajte u vidu da to što ste oprali veš ne znači da ste oprali i mašinu. Redovno perite mašinu praznu na visokoj temperaturi kako biste uklonili ostatke prljavštine, a samim tim i neprijatne mirise.

(sd.rs/pixabay)

PRess Serbia