Booking.com
Travel

Erbil – Jedan od najstarijih gradova na svetu!

erbil

Erbil, glavni grad autonomne pokrajine Kurdistan ili Iračkog Kurdistana i sedište kurdske regionalne vlade, smatra se jednim od najstarijih stalno naseljenih gradova. To je četvrti najveći grad u Iraku, posle Bagdada, Basre i Mosula.


 

Njegova utvrđenja i ulice poput lavirinta čine stotine telova (arheološka nalazišta u obliku brega, nastala kao rezultat sakupljanja materijala ostavljenog od strane ljudi), koji su zauzeli prostor stare Mesopotamije. Zapanjuje činjenica da je tvrđava u Erbilu tokom 6.000 godina bila neprekidno nastanjena.

Tačan datum osnivanja kurdskog glavnog grada ostao je nepoznat, a u današnje vreme izvode se prva arheološka iskopavanja prilikom kojih bi se mogli naći pouzdani svedoci o starim civilizacijama i kulturama. Postojanje ovog grada se prvi put pojavljuje na klinastim tablicama koje datiraju iz 2300. godine pre Hrista, pronađenim pre četiri decenije u ruševinama jedne palate u Ebli, starog grada-države koji se nalazio na nekih 55 kilometara jugoistočno od sirijskog grada Alepa. U doba antike, grad je bio poznat po svom aramejskom imenu − Arbela.

Nema sumnje da je tokom svoje istorije bio dom mnogim civilizacijama. Njegova teritorija pripadala je Asirskom, Sumerskom, Akadskom, Vavilonskom i Persijskom carstvu. Poslednje od navedenih civilizacija borile su se oko ove oblasti sa Rimskim carstvom. Za vreme vladavine rimskog cara Trajana, Erbil je bio glavni grad rimske provincije Asirije, a nekoliko vekova kasnije odoleo je opsadi Mongola. Erbil je takođe mesto gde su hrišćani bili mučeni tokom pokolja 1295. i 1310. godine. U srednjem veku, Erbil je postao važan centar za trgovinu između Bagdada i Mosula. To je uloga koju i dan-danas ima.

(redinfoportal/erbilairport.com)

About the author

Renata Kulic

Diplomirani novinar/žurnalista sa dugogodišnjim iskustvom u medijima. Za portal PRessSerbia.com piše nekoliko godina i to u rubrici "Lifestyle"

Dodajte komentar

Kliknite ovde da ostavite komentar

PRessSerbia VIDEO NEDELJE: Princ – Ajša (Official Video)

Prijatelji sajta

omladinska zadruga indeks
BG ONLINE

Kalendar

јул 2024.
П У С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Odaberite vašu sledeću destinacijuBooking.com

PRess Serbia