Booking.com
Početna » Lifestyle » Da li samo gubite vreme? Evo kako pauze u toku posla utiču na vaše rezultate
Lifestyle Reč psihologa

Da li samo gubite vreme? Evo kako pauze u toku posla utiču na vaše rezultate

Pomisao na obavljanje posla munjevitom brzinom zvuči primamljivo. Stoga, mnogo ljudi pokušava da obavi više stvari istovremeno i zatrpava se obavezama što je više moguće.


 

Ukoliko preskočite pauzu za ručak i brzo obavite zadatke do kraja dana, veoma ste produktivni, zar ne?

Pa, možda i ne.

Odmor je zapravo važan deo obavljanja svakog posla. To je način da razbistrite um i da se potpuno fokusirate za nastavak rada. Uzimajući to u obzir, grešite ako posle svake pauze imate osećaj griže savesti.

Međutim, nije ni svaka pauza ista. Umesto da usred radnog dana, provedete po pola sata na društvenim mrežama, bolja je ideja da pauzu provedete produktivno.

Osim posla, vaš lični razvoj treba da vam bude važan. Vreme pauze prosto morate iskoristiti kako biste se okrepili i pripremili za nastavak rada i kako sa posla ne biste izašli preumorni.

Navike se ne grade lako, niti same od sebe, pa je važno da u svojoj nameri da kvalitetno i dobro koristite vreme, budete istrajni.

Takođe, važno je da i u toku posla pravite pauze, kako biste ispunili svoje osnovne potrebe. Suludo je potiskivati takve stvari, jer će vas te potrebe samo ometati u toku rada, i nećete moći da se fokusirate.

Odvojite trenutak da ne radite ništa

Terapeut Džulija Polet Holenberi kaže da ne treba odmah, čim počne pauza, da se uhvatite za telefon i odgovarate na poruke.

U pauzi treba da skupite rasute misli i pažnju. Prekinite svoje automatske navike i postanite svesni trenutka odmora kaže ona.

Ne ignorišite potrebe svog tela

Da li ste ikada sebi rekli da ćete otići po vodu ili grickati do toaleta tek kada pošaljete e-poštu ili završite izveštaj?

Holenberijeva kaže da hrana, piće i toalet u toku pauze moraju da budu na prvom mestu, s obzirom na to da su prirodne potrebe čoveka. Njih je važno obavljati kako nas glad ili nagon za toaletom ne bi ometali u toku rada.

Kada se zaglavite – odmaknite se

Ukoliko se desi, a desiće se, da u nekom momentu osetite da ste “zaglavili” u poslu, odnosno da ne znate šta tačno treba da uradite ili kako, samo se odmaknite od posla. Ovo će vam pomoći da se ponovo fokusirate na zadatak.

Žurba, smetnje sa strane i stres, mogu lako da vas dovedu u ovo stanje. Odvojte vreme i skuvajte sebi šolju kafe.

Izađite napolje

Kratka promena pejzaža pravi veliku razliku. Pokušajte da izađete napolje u toku pauze za ručak ili samo izađite napolje na pet minuta između sastanaka.

Boravak u prirodi može da vam pomogne da se oslobodite suvišnih razmišljanja i da vas uputi na rešenja problema, kako kaže Džulija.

Pronađite zadovoljstvo

Posao ne treba da vam predstavlja patnju. Neophodno je da pronađete trenutke za zadovoljstvo.

Posao može biti osnažujući i zabavan. Pronađite nešto divno, poput kafe ili parčeta torte, posebno kada je zadatak težak, kolega vas kritikuje ili se rok približava. Ukratko, pronađite zadovoljstvo – kaže ona.

Pomerite se

Protezanje ili kratka šetnja, mogu učiniti da se na poslu osećate kao da je tek početak smene i da ste puni snage.

Ovo je posebno važno ako vaš posao uključuje sedenje u jednom položaju satima. Telo je evoluiralo da bi se kretalo. Naši preci su šetali satima i ljudsko telo nije predviđeno za mirovanje – kaže terapeut.

Rešite se fizičke napetosti

Odvojite trenutak da proverite svoje telo. Da li su vam ramena podignuta pored ušiju? Da li stežete vilicu i da li su vam leđa prava?

Protrljajte oči i protegnite se malo.

Zapamtite da je pauziranje dobro za vas i vaš posao

Oslobodite se te krivice koja se pojavljuje kada ne radite. Podsetite se da su pauze neophodne i čine da sve radite bolje.

Posle pauze, vraćate se poslu osveženi i sa obnovljenom koncentracijom. Obavljaćete posao bolje, stvarajući bolji dijalog i odnose sa kolegama ili kupcima. Vi niste mašina, već čovek sa osećanjima i potrebama – završila je Holenberijeva.

(objektiv.rs/pixabay)

 

About the author

Renata Kulic

Diplomirani novinar/žurnalista sa dugogodišnjim iskustvom u medijima. Za portal PRessSerbia.com piše nekoliko godina i to u rubrici "Lifestyle"

Add Comment

Click here to post a comment

PRessSerbia VIDEO NEDELJE: Vrnjačka Banja- Mesto ljubavi (Official video)

Prijatelji sajta

BG ONLINE

Kalendar

Novembar 2023
P U S Č P S N
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Odaberite vašu sledeću destinacijuBooking.com

PRess Serbia