Booking.com
Početna » Travel » Bizarne atrakcije koje postoje samo u Rusiji
Travel Zanimljivosti

Bizarne atrakcije koje postoje samo u Rusiji

Nesvakidašnje, bizarne atrakcije Rusije neće ostaviti nikoga ravnodušnim.


 

Reč je o manje poznatim atrakcijama, koje sigurno nećete videti nigde na svetu, piše National Geographic Srbija. Omiljene turističke atrakcije kada je reč o Rusiji su čuveni Crveni trg i Moskovski kremlj. Za radoznalije turiste Rusija krije manje poznate, ali uvrnute atrakcije – poput muzeja posvećenog vodki, izloženog Lenjinovog tela ili, na primer, neobičnu trku plivanja sa „lutkama za odrasle”.

1. Lenjinovo mrtvo telo

Najpoznatije mumije na svetu su anonimni bogovi, mumije dece Inka, ledeni čovek ili manje anonimne mumije drevnih Egipćana. Za sve ove mumije karakteristično je da se nalaze u različitim fazama raspadanja. Na nekima od njih mogu se pronaći ostaci kože, kose ili nokti, ali očigledno je da se radi o mrtvim telima. Rusija ima nešto specifičniju „mumiju”. U pitanju je telo dobro poznate političke ličnosti iz istorije Rusije – Vladimira Iljiča Uljanova Lenjina. Ruski revolucionar i utemeljivač Ruske Sovjetske Federativne Socijalističke Republike i Sovjetskog Saveza je nakon smrti 1924. godine balsamovan i postavljen u izlog u mauzoleju. Ono što je posebno neverovatno je da njegovo telo ne liči na ostale mumije, za razliku od njih izgleda kao da spava. Da bi Lenjinovo telo izgledalo sveže, Rusi na godišnjem nivou izdvajaju 200.000 dolara, a posebna laboratorija u Moskvi je zadužena za primenu specijalnih tehnika očuvanja.

2. Muzej posvećen vodki

U Sankt Petersburgu postoji muzej posvećen Vladimiru Putinu. Takođe, ovde se nalazi muzej posvećen vodki. Oko toga ko je tvorac vodke nadmeću se Poljska i Rusija, pa tako i Poljska ima svoj muzej posvećen vodki, ali on nije ni približan ruskom. U muzeju u Rusiji nalazi se kompletna priča – od nastanka i prvih boca sa ovim alkoholnim pićem do njegove pozicije u modernom svetu. Ono što stavlja poseban utisak na posetioce jeste ambalaža oblika ljudskog tela, oblika oružja i zapušači oblika ljudske glave, životinja, mitoloških bića. Postavka u ruskom muzeju vodke ide dalje od klasične priče o fermentaciji krompira i zakonskih regulativa o konzumiranju (u 19. veku državna vlada je bila jedina legalna destilerija vodke u Rusiji). Na kraju ture posetioce očekuje degustacija i suvenirnica, kao i restoran gde uz tradicionalno jelo boršč, gosti mogu da nastave da uživaju u piću.

3. Spomenik medicinskoj proceduri… i to klistiranju?

Medicina je tokom istorije beležila otkrića od ogromnog značaja po kvalitet života i životni vek ljudi. S toga, nije neobično da se u čast takvim pronalascima podižu spomenici. Pronalazak insulina, anestetika, primena X-zraka u medicinske svrhe ipak nisu bile povod da se u okviru spa centra u Inozemcevu. Dizajn podignutog spomenika inspirisan je čuvenom Botičelijevom renesansnom slikom „Venus i Mars”, gde se bestelesna bića (kerubini) udružuju i nose kradeno oružje od boga rata. Tri kerubina koji čine spomenik na leđima nose oruđe drugačije namene – klistir. Jedan od doktora zaposlenih u spa centru objasnio je da oni svakodnevno upotrebljavaju klistire, pa su želeli da u svrhu humora podignu spomenik ovoj medicinskoj proceduri. Spomenik je napravljen od bronze, težak je oko 350 kilograma i visok nešto manje od 2 metra. Poznati spa centar može da se pohvali mineralnim izvorima, ali i nesvakidašnjim smislom za humor.

4. Praznik posvećen pravljenju beba

Podsticanje nataliteta u Rusiji, specifično je u Uljanovskoj oblasti gde stanovništvo ima praznik, čija je namena odsustva sa posla vreme koje će se utrošiti na pravljenje beba. Dan začeća, obeležava se 12. septembra i predstavlja svojevrsno takmičenje. Svako ko u periodu od 9 meseci od ovog praznika dobije bebu može da osvoji nagradu u vidu novca, automobila ili kućnih aparata. Ideja za pproglašenje Dana začeća proistekla je nakon pada Sovjetskog Saveza, kada je Rusija ostala zemlja sa najmanjim prirodnim priraštajem.

5. Plivanje sa lutkama za odrasle

Čak i u leto, jezera i reke u Rusiji ostaju veoma hladne. Osim hladnoće, izazov koji se organizuje svake godine u avgustu, na reci Ob u Rusiji, podrazumeva plivanje gde se učesnici lako mogu udaviti, ali zbog smeha. Trka u plivanju specifična je po tome što plivači sa sobom nose partnerke na naduvavanje. Takmičenje se naziva „Gumena žena izazov” i zahteva od plivača da 100 metara plivaju sa lutkama, koje su prethodno naduvali. Izazov je zahtevan jer se učesnici konstantno smeju, a ove lutke nisu dizajnirane da plutaju na vodi. Prvih pet koji stignu očekuje novčana nagrada, a za posmatrače je sam prizor zabava.

6. Najzagađenije mesto na čitavom svetu – i nije u pitanju Černobilj

Iako je širom sveta odjeknula nuklearna katastrofa koja se dogoila 1986. godine u Černobilju, mesto koje i danas pleni svojom nedodirljivom lepotom je jezero Karačaj, poznato po nivou kontaminacije opasnijem od Černobilja. Voda iz jezera Karačaj služila je za hlađenje jezgra reaktora. Iako je znatno manje površine u odnosu na onu koju zauzima Černobilj, nivo radioaktivnosti gotovo je jednak. Na prvi pogled, priroda oko jezera deluje netaknuto, a boja vode je zavodljiva, ako izuzmemo njeno letalno dejstvo i obilje radioaktivnog otpada.

7. Militarni „Diznilend”

Park patriotizma u Rusiji namenjen je deci školskog uzrasta. Glavnu postavku ruskog „Diznilenda” čine tenkovi, bacači granata i raznovrsno oružje. Pravi sjaj rata pristupačniji je roditeljima od fantastičnih bića, kao što su vile i princeze u pravom Diznilendu.

(travelmagazine/anandtech)

About the author

Renata Kulic

Diplomirani novinar/žurnalista sa dugogodišnjim iskustvom u medijima. Za portal PRessSerbia.com piše nekoliko godina i to u rubrici "Lifestyle"

Add Comment

Click here to post a comment

PRess Serbia