Booking.com
Zanimljivosti

Da li znate zašto crvenimo kada se postidimo?

stid

Koliko puta vam se dogodilo da se zacrvenite kada vas neko hvali ili kudi, kada ste zbunjeni ili postiđeni? Red info portal je istraživao i saznao za vas uzroke ove pojave.


 

Jedan negativan komentar, zbunjenost ili razmena pogleda mogu učiniti da se vaše lice iznenada zacrveni. Upravo to je Čarls Darvin opisao kao „najveći ljudski izraz“. Crvenjenje je prirodan odgovor našeg organizma svaki put kada se postidimo.

Kako se to događa?

Crvenilo u licu usled stidljivosti pokreće se nehotice kada se aktivira simpatički nervni sistem, a adrenalin širi krvne sudove lica, što omogućava veći protok krvi. Istovremeno, lice počinje da crveni i da se zagreva. Adrenalin je deo takozvanog mehanizma borbe, načina na koji naše telo reaguje na opasnost. Zapravo, ta ista supstanca čini da nam se ubrza disanje, kao i rad srca kada smo nervozni.

stid 2

Međutim, neki naučnici tvrde da je crvenjenje više biološki proces povezan sa našom socijalizacijom. Evoluirao je kako bi se javno pokazalo da smo uradili nešto protiv pravila ili da smo prekršili moralne konvencije. Svesni smo toga i osećamo krivicu. Na ovaj način, kažu stručnjaci, ublažavamo loš utisak koji uzrokuje naša pogreška i izbegavamo mogući sukob.

Ipak, možemo reći da je crvenjenje dobar mehanizam zaštite. Nedavne naučne studije pokazuju da time što se zacrvenimo činimo da nam drugi lakše oproste ukoliko smo nešto pogrešili. Pa ako ste nešto pogrešili i neko vas grdi, sigurno će pokajnički izraz lica i crvenilo koje se prirodno pojavljuje učiniti da vam taj neko oprosti grešku.

(redinfoportal)

 

About the author

Renata Kulic

Diplomirani novinar/žurnalista sa dugogodišnjim iskustvom u medijima. Za portal PRessSerbia.com piše nekoliko godina i to u rubrici "Lifestyle"

Dodajte komentar

Kliknite ovde da ostavite komentar

PRess Serbia