Booking.com
Lepota i zdravlje News Saveti

Brzo i lako izbegnite neugodan miris stopala!

 

Neugodan miris stopala je nešto čega se svi sa ovim problemom srame. Nije niti malo ugodno stajati pored nekoga i osetiti taj neugodan miris. Ali, nažalost ovaj problem se ne može u potpunosti rešiti, ali može se ublažiti.


 

Stopala trebate tretirati kao i pazuhe. Postoje mnogi dezodoransi za stopala koji smanjuju znojenje i neugodan miris stopala. Nekima i ta opcija pomaže, stoga svoja stopala jednostavno nasprejajte pre oblačenje čarapa i obuće. Svaki dan perite noge u mlakoj vodi sa mirisnim ili antibakterijskim sapunom.

Pazite na vlagu

Nakon kupke ili tuširanja osušite stopala fenom za kosu (namestite na najnižu temperaturu). To je posebno dobro ako ste skloni gljivicama na noktima. Sušenje fenom za kosu pomaže sprečiti infekcije i smanjuje vlažnost stopala.

Vrlo je važno i temeljito obrisati stopala nakon tuširanja, posebno između prstiju.

Napravite kupke

Isprobajte kupku za noge od crnog čaja. Namačite dve vrećice čaja u 500 ml vode 15 minuta. Maknite vrećice i razredite čaj sa 2 l vode. Namačite noge u ovoj tekućini oko 30 minuta. Svakodnevno ponavljajte postupak. Taninska kiselina iz crnog čaja ubija bakterije i zatvara pore, čime se smanjuje znojenje stopala.

Kupku za stopala protiv neugodna mirisa možete napraviti tako da pomešate vodu i ocat u odnosu 2:1. Možete dodati i nekoliko kapi ulja majčine dušice koje će pojačati delovanje kupke. Ulje sadrži snažan antiseptik koji ubija bakterije i uzročnike neugodnih mirisa. Namačite stopala 15-20 minuta svaki dan kroz 7 dana. Ukoliko imate oštećenu kožu ili ranice, nemojte koristiti ovu kupku.

Mirisna masaža stopala

Ulje lavande ne samo da ima ugodan miris, već i uništava bakterije. Stavite nekoliko kapi ulja na stopala i izmasirajte ih prije odlaska na spavanje.

Kupka s gorkom soli

Pomešajte 2 šolje gorke soli sa 4 l tople vode. Namačite stopala dva puta na dan. Gorka sol smanjiće znojenje i pomoći uništiti bakterije.

Soda bikarbona

Na stopala nanesite sodu bikarbonu ili kukuruzno brašno pre oblačenja obuće koji će apsorbovati znoj koji uzrokuje neugodan miris.

Saveti

Menjajte čarape najmanje jednom, a po mogućnosti 2-3 puta na dan. Izmenjujte najmanje dva para cipela. Ako ste nosili jedne cipele ceo dan, ostavite ih da se prozrače na svežem vazduhu 24 sata i nemojte ih ostavljati u ormar dok su vlažne.

Nosite cipele koje su otvorene sa strane ili otvorene sandale kada je god to moguće jer one omogućuju stopalima da dišu. Stopala će takođe bolje disati ako nosite pamučne, a ne sintetičke čarape. Izbegavajte stare papuče i barem po kući hodajte bosi (ako to vreme dozvoljava).

Obuću držite na svetlom i prozračnom mestu, a ne u mračnom ormaru u kojem bakterije uživaju.

Sportsku obuću perite barem jednom mesečno ako se može prati.

About the author

Renata K.

Diplomirani novinar/žurnalista sa dugogodišnjim iskustvom u medijima. Za portal PRessSerbia.com piše nekoliko godina i to u rubrici "Lifestyle"

Dodajte komentar

Kliknite ovde da ostavite komentar

PRessSerbia VIDEO NEDELJE: 321Srbija – Official video 2024.

Prijatelji sajta

omladinska zadruga indeks
BG ONLINE

Kalendar

април 2024.
П У С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Odaberite vašu sledeću destinaciju



Booking.com

PRess Serbia