Booking.com
Travel

Italija uvodi ozbiljne kazne u turističkom utočištu poznatih ličnosti

Ovo je prvi italiljanski grad koji dobija ulicu nazvanu po Berluskoniju

Portofino, malo ribarsko mesto u Italiji, uvelo je nove protivturističke mere s kaznama od 275 evra za predugo zadržavanje na popularnim mestima za selfije. Na taj način, kako kažu, pokušavaju da stanu na kraj ‘anarhičnom haosu‘.


Gradonačelnik Portofina uveo je pravilo zabrane dužeg zadržavanja u dve ‘crvene zone‘ gde se posetiovci često fotografišu i okupljaju turističke grupe.

Zone zabrane zadržavanja uvedene su usred vaskršnjih praznika, što je početak turističke sezone, tokom kojih je središta italijanskih gradova posetilo 1,7 miliona turista – što je povećanje od 12 odsto u odnosu na lani.

Nove zone na kojima nije dozvoljeno zadržavanje u Portofinu aktivne su svakodnevno od jutra do 18 sati. Zabrane će ostati na snazi do 15. listopada, piše The Times.

Gradonačelnik Mateo Viacava insistira na tome da cilj zabrane nije učiniti grad ‘ekskluzivnijim‘, već ‘svima omogućiti da uživaju u našoj lepoti‘ i ‘izbeći opasne situacije uzrokovane prevelikom gužvom‘.

Rekao je da gomile turista koji tumaraju uokolo onemogućuju pristup hitnim službama što bi moglo biti vrlo opasno.

Maleno ribarsko mesto, koje ima 369 stanovnika, poznato je po plodovima mora, luksuznim buticima i kućama pastelnih boja.

Selo je vrlo popularno i među slavnim osobama – tamo su letovali Steven Spilberg i Rijana.

Ali gradonačelnik Viacava tvrdi da se zvezdama neće gledati kroz prste prilikom izdavanja kazni za predugo zadržavanje.

‘Portofino nije ničije vlasništvo, on pripada svima‘, rekao je. ‘Svi to moraju poštovati.‘

Gradovi protiv nekontrolisanog turizma

Nekoliko evropskih gradova preduzelo je slične mere kako bi doveli u red neposlušne turiste.

Gradski čelnici Amsterdama upozorili su Britance da se ‘drže podalje‘ u sklopu velike nove operacije čišćenja grada i eliminisanja preslobodnog ponašanja. Zbog toga je snimljen spot koji prikazuje mladića koji je uhapšen nakon što su ga pronašli kako pijan tetura po ulicama grada. Za takvo se ponašanje, po novom, plaća se kazna od 140 evra.

Načelnik Siurane, sela u Kataloniji, u Španiji, prošle je godine odbio ponudu da se grad nađe na godišnjem popisu najlepših sela u zemlji. Naime, dva parkirališta u selu imaju ukupni kapacitet od 200 mesta. Načelnik Salvador Salvadó proglasio je ‘prenapunjenost‘ velikim problemom u Siurani i rekao kako želi da ‘u gradu ne bude gužve i da ljudi koji posete Siuranu, odu srećni.‘

Venecija, glavni grad severnoitalijanske regije Veneto, ove je godine najavila uvođenje ulaznica od 3 do 10 evra za celodnevne posetioce od šest godina i starije.

Alhambra u Granadi takođe sada zahteva ulaznice i rezervacije za posetioce.
I špansko ostrvo Majorka odlučilo je da ograniči broj hotelskih kreveta na 430.000 jer želi ‘turizam veće vrednosti, a manjeg obima‘, prenosi jutarnji.hr.

Foto: Pixabay

Izvor: PRessSerbia/ Jutarnji.hr

About the author

Marija P.

Diplomirani profesor srpskog jezika i književnosti sa višegodišnjim radnim iskustvom u brojnim domaćim medijima.
Najviše je zastupljena u rubriikama vesti, društvo i biznis.

Dodajte komentar

Kliknite ovde da ostavite komentar

PRess Serbia