Booking.com
Travel

LISABON: Nekome magnet, nekome konzerva…

LISABON: Nekome magnet, nekome konzerva

Ako tražite originalan suvenir u Lisabonu, nemojte ni da pomišljate da odete iz grada bez po koje šarene riblje konzerve.


Stvar nije u ukusu niti kvalitetu ribe nego u simbolici: živopisne limenke predstavljaju “konzervirani” duh grada koji možete da ponesete sa sobom, a sardine, tuna, inćuni, hobotnice ili jegulje ostaće jestivi dugo nakon što pređete granicu.

Neke prodavnice ne prodaju ništa osim ribljih konzervi, a možete da pronađete i restorane koji će vam na sto doneti ribu u limenci. Deo je to kulinarskog nasleđa Portugala od kraja 19. veka, kada je nastala nacionalna industrija konzerviranja koja je posebno bila popularna u vreme ekonomskih turbulencija i nestašice hrane.

No i danas Portugalci jedu konzerviranu ribu, a neke su se prodavnice i restorani upravo za nju i specijalizovale, prvenstveno zbog turista.

Jedna od najpopularnijih trgovina koja privlači pozornost šarenim konzervama nalazi se u lisabonskoj istorijskoj četvrti Baixa – izlog Conserveire de Lisboa postao je orijentir u Lisabonu.

“Sve od polica do pultova je originalno”, rekao je Tiago Cabral Ferreira za The New York Times, čiji je deda bio jedan od osnivača pre gotovo jednog veka i dodao kako su ipak stavili nova vrata kako i sprečili “lopove koji vole sardine.”

Kad im je zaprijetio Drugi svetski rat, vlasnici male radnje mešovite robe odlučili su se da se specijalizuju za ribu u konzervama. Osim toga, pokrenuli su i vlastitu robnu marku. Od prvobitnih pet, danas se mogu kupiti tri vrste: Tricana (fileti većih riba, koji se ručno stavljaju u limenke), Minor (mala riba i namazi) te Prata do Mar koji označava ribu isključivo iz portugalskih voda. Neke se ribe čuvaju u maslinovom ulju, dok se druge preliju pikantnim umakom od paradajza pripremljenom po porodičnom receptu. U ponudi imaju i lignje, dimljenu hobotnicu i riblja jaja.

Iako su riblje konzerve koje nude vrhunske kvalitete, Cabral Ferreira napominje kako takva hrana ne može biti gurmanska. Naziva je “portugalskom brzom hranom”, koja je svakako zdravija opcija od brojnih drugih alternativa punih nezdravih masnoća.

Foto: Pixabay

Izvor:PRessSerbia/ pun kufer

About the author

Marija P.

Diplomirani profesor srpskog jezika i književnosti sa višegodišnjim radnim iskustvom u brojnim domaćim medijima.
Najviše je zastupljena u rubriikama vesti, društvo i biznis.

Dodajte komentar

Kliknite ovde da ostavite komentar

PRess Serbia