Booking.com
Entertainment Lifestyle Zanimljivosti

Evo zašto NE postoje muško – ženska prijateljstva!

Evo zašto NE postoje muško - ženska prijateljstva!

Najnovija istraživanja su pokazala da su svi oni koji su tvrdili da muško-ženska prijateljstva ne postoje bili – u pravu.


Istraživači su otkrili da muška prijateljstva sa suprotnim polom pokreću seksualnu privlačnost, bez obzira na to radi li se o samcima ili ne. Žene međutim, pokazuju veću sklonost tome da svoja prijateljstva s muškarcima shvataju kao platonska i kod kojih bi veza prouzrokovala nevolje.

Naučnici kažu da je rečenica “muškarci i žene ne mogu biti prijatelji jer se seks uviek nađe na njihovom putu” koju je Billy Crystal rekao Meg Ryan u filmu ‘When Harry Met Sally’ potpuno tačna. Dodali su i da je uticaj rada, hobija i studiranja doveo do toga da prijateljstva između muškaraca i žena dosegnu visok nivo, ali da naši instinkti parenja, koji su se razvili tokom stotina hiljada godina, mogu biti prepreka odnosu.

Evo zašto NE postoje muško - ženska prijateljstva!

U istraživanju, 88 mladih parova muških i ženskih prijatelja zamoljeni su da u poverljivom upitniku ocene svoju sklonost prema svom prijatelju, odnosno prijateljici. Rezultati su bili i više nego zanimljivi. Naime, muškarci su, bilo da su sami ili već imaju partnera, odgovorili kako su ih privlače njihove prijateljice i kako žele s njima na sastanak. Isto tako, većina njih pretpostavlja da su njihove prijateljice više zainteresovane za njih nego što su one zapravo bile.

Same i zauzete žene pokazale su isti nivo privlačnosti prema svojim prijateljima, ali  zauzete žene žele da se između njih i prijatelja nešto dogodi samo ako im veza propadne. Isto tako, manje su im bili privlačni muškarci koji su zauzeti.

Drugi je upitnik bio namijenjen 140 sredovečnih ljudi od kojih su gotovo svi bili u braku, a rezultati su pokazali da privlačnost među prijateljima ipak postoji te da je nivo prilično jednak. No, nivo privlačnosti kod sredovečnih muškaraca je bio znatno niži nego kod mlađih muškaraca, osim među onima koji su još uvek bili samci. Zanimljivo je da je za žene nivo privlačnosti ostao isti.

Učesnici oba upitnika su rekli da su izvukli i neku korist iz prijateljstva sa suprotnim polom, a to su najčešće bili dobri saveti i jačanje poverenja među njima. Autori studije sa Sveučilišta u Wisconsinu su istakli kako su filmovi i televizijske serije ljudima usadile ideju da prijatelji mogu lako postati ‘prijatelji s povlasticama’, odnosno prijatelji koji imaju seksualne odnose jedni s drugima.

About the author

Jelena Filipovic

Novinar sa bogatim radnim iskustvom. Piše za više rubrika portala PRessSerbia

Dodajte komentar

Kliknite ovde da ostavite komentar

PRess Serbia