Booking.com
Travel

Top 20 najboljih gradskih destinacija tokom pandemije

Top 20 najboljih gradskih destinacija tokom pandemije

Kompanija “Euromonitor” sprovela je istraživanje najboljih gradskih destinacija na osnovu šest kriterijuma.


Mnogo je načina da se proceni uspeh grada kao turističke destinacije osim broja posetilaca koji dolaze – tu su infrastruktura, održivost, ekonomija, kako se nosi sa izazovima privlačenja i smeštaja turista uz održavanje kvaliteta života stanovnika, a tu je i efikasnost njegovog odgovora na pandemiju koronavirusa.

Kompanija za istraživanje tržišta Euromonitor sa sedištem u Velikoj Britaniji nekada je bila poznata po svojoj godišnjoj listi 100 najboljih gradskih destinacija, koja je do pandemije koronavirusa, rangirala vodeće destinacije po broju međunarodnih dolazaka.

To je zamenjeno novim indeksom 100 najboljih gradskih odredišta, koji poredi atraktivnost 100 gradova širom sveta koristeći šest kriterijuma, sa najnovijim izveštajem zasnovanim na podacima prikupljenim 2021.

Još 2019. godine na vrhu liste su dominirale azijske destinacije, Hongkong i Bangkok, ali ali 2021. godine Evropa je izdominirala sa osam gradova u top 10.

Pariz vodi

Pariz je proglašen najatraktivnijom gradskom destinacijom u 2021. godini. Najviše je rangirani grad u kategoriji turističke performanse, a drugi je po turističkoj politici i infrastrukturi. U njega su se vratili američki i azijski turisti, a zasad se još čekaju britanski turisti, koji su ranije činili velik dio pariškog turističkog tržišta.

Nisko je rangiran po pitanju zdravlja i sigurnosti, zbog činjenice da se velik broj stanovništva nije vakcinisao.

Francuska je bila jedna od koronavirusom najteže pogođenih evropskih zemalja, a od početka pandemije do početka ovog meseca zabeleženo je ukupno 27 miliona obolelih.

Drugo mesto za Dubai

Dubai je na listi za 2020. bio prvi, a sad je drugi. Poticaj mu je dao odgođeni Expo 2020., koji je pak započeo u listopadu 2021. i održavao se donedavno

Indeks 20 najboljih gradskih destinacija Euromonitora 2021. izgleda ovako:

1. Pariz

2. Dubai

3. Amsterdam

4. Madrid

5. Rim

6. Berlin

7. Njujork

8. London

9. Minhen

10. Barselona

11. Beč

12. Milano

13. Prag

14. Los Anđeles

15. Tokio

16. Dablin

17. Lisabon

18. Frankfurt

19. Cirih

20. Istanbul

Foto: Pixabay

Izvor: PRessSerbia/ b92

About the author

Marija P.

Diplomirani profesor srpskog jezika i književnosti sa višegodišnjim radnim iskustvom u brojnim domaćim medijima.
Najviše je zastupljena u rubriikama vesti, društvo i biznis.

Dodajte komentar

Kliknite ovde da ostavite komentar

PRess Serbia