Booking.com
Sport News Srbija Svet

OSVETA ZA DIVCA I PEĐU Kingsi vratili Lejkersima za ONU TROJKU, Bogdan heroj u POSLEDNJOJ SEKUNDI! /VIDEO/

Bogdanović, Bjelica i najemotvniji meč u karijeri: KOBI, OVO ČUDO JE ZA TEBE! (VIDEO)

N

ije tajna da Bogdan Bogdanović voli derbi mečeve. Sada su to osetili na svojoj koži Lejkersi, kojima je srpski reprezentativac u poslednjoj sekundi dalekometnim pogotkom srušio snove o pobedi. Već viđenoj pobedi.


Ne tako davno, početkom ovog veka, Srbija je ostajala budna noću kako bi pratila nastupe čuvene generacije Sakramento Kingsa, za koje su nastupali naši asovi, Vlade Divac i Peđa Stojaković. Znali su se napamet ne samo članovi uže i šire familije ostalih članova startne petorke “kraljeva”, znala se dobro maltene svaka uigrana akcija, a uživalo se u kreativnosti za koju rivali nisu imali lek. Osim jednog. U istoj, Zapadnoj konferenciji, nastupali su, i još uvek nastupaju, Los Anđeles Lejkersi. Jedini pravi takmac ondašnjim Kingsima. I ne čudi, igrali su tada za tim iz “grada anđela” Kobi Brajant, Šekil O’Nil, Derek Fišer, Rik Foks, Lindsi Hanter, Mič Ričmond i… pored ostalih, Robert Ori.

Upravo je Ori u četvrtoj utakmici finala Zapada 2002. godine, čuvenoj utakmici koju ljubitelji tadašnjih Kingsa nikada neće zaboraviti, trojkom uz zvuk sirene sprečio Sakramento da povede sa 3-1 u tom, “finalu pre finala”.

Robert Ori, strelac tog čuvenog koša, kojim su Lejkersi izborili 2-2 u finalnoj seriji, a potom kroz majstoricu otišli u “veliko finale” (u kome su počistili Nju Džersi Netse sa 4-0), nije bio jedini koga su u Sakramentu “počeli da ne podnose”. Tada su zamerali Lejkersima na bahatom ponašanju, potpomognutom, najblaže rečeno, “čudnom sudijskom kriterijumu”. Jer, pamte i dalje svi kojima su Kingsi dragi, kako su u šestoj utakmici finala Lejkersi izveli 40 penala, kako im je dodeljeno čak 27 slobodnih bacanja samo u četvrtoj četvrtini, kako su najbolji novinari, poput Majka Vilbona iz Vašington posta, tada pisali “zabeležio sam šest nečuvenih grešaka arbitara, sve na štetu Sakramenta, sve u četvrtoj četvrtini, u kojoj su Lejkersi dali samo pet koševa iz igre, ali i 21 bacanje”. Da, pamte u taboru “kraljeva” i lakat Kobija Brajanta u lice Majka Bibija, pred sudijom, koji to, eto, “nije video”. Od tada traje to rivalstvo. I, u Sakramentu će, ma koliki učinak da imaju Kingsi i Lejkersi, to bi ti derbi. A minule noći je odigran jedan. I to kakav.

Povređenog Lebrona Džejmsa nije bilo u gostujućoj ekipi, pa je njoj trebalo vreme da se na to privikne. “Kraljevi” su to iskoristili da povedu sa 12 poena u prvoj deonici. U drugoj su gosti iz “grada anđela” preuzeli konce igre u svoje ruke. U trećoj su Lejkersi vodili sa “+13”. U četvrtoj i sa 15 razlike.

Ali, onda je na scenu stupio Bogdanović.

Pet minuta pre kraja, na “-10”, pogodio je trojku. U sledećoj akciji bio je precizan i za dva. Na 2:50 do kraja je prodorom primakao Kingse na 108:107. Na 1:25 ponovo pogodio koš najvećeg rivala Sakramenta, opet za prilazak na poen zaostatka. A onda mu je Hart blokirao jedan pokušaj da dovede goste u vođstvo. Mnogi bi tada odustali, međutim…

Nakon što je na “+1” za Lejkerse Ingram pogodio samo prvo slobodno bacanje, Kingsima je ostalo četiri i po sekunde za poslednji napad. Na tajmautu, trener Dejv Jerger je u igru vratio Nemanju Bjelicu koji je do tada, za 28 minuta postigao 18 poena (šut 5/11 za dva, 0/2 za tri), ali imao i šest skokova i dve asistencije.

Treća asistencija bila je za srpski kraj drame u Sakramentu.

Pronašao je Bogdanovića, a on – pogodio trojku u poslednjoj sekundi. Trojku za kraj ove priče, za trijumf Sakramenta od 116:117.

Bogdanović je za pola sata u igri postao ne samo heroj Kingsa zbog ovog pogotka, koji su svi “kraljevi” burno proslavili, već i njihov najbolji strelac na meču. Postigao je 23 poena (šut za dva 6/9, za tri 3/7), uz dva skoka, te po jednu asistenciju, “krađu” i blokadu.

Lejkersi, kod kojih su se istakli Kajl Kuzma (33), Ingram (22) i Bol (20), a za koje je hrvatski centar Ivica Zubac postigao šest poena i imao pet skokova i jednu blokadu, osetili su sada nešto slično onome što su Kingsi osetili kada je Ori dao čuvenu trojku.

Možda ovo nije bio meč tolike važnosti. Možda se taj dalekometni pogodak neće toliko dugo pamtiti. Ali, u Sakramentu duvaju novi vetrovi. Sa jasnim srpskim prizvukom.

I, ma koliko prošlost i dalje umela da progoni “kraljeve”, sada bar imaju čemu da pariraju stalnim prozivkama “jezerdžija” o koševima u poslednjem trenu.

A kad imate Srbe u NBA timu, i oni nose dres Sakramento Kingsa, onda je i mnogo više od toga moguće.

Rezultati:

Milvoki (24-10) – Njujork (9-27) 112:96
Hjuston (19-15) – Boston (20-14) 127:113
Sakramento (18-16) – LA Lejkers (20-14) 117:116

Foto: Print Screen/Twitter

Izvor: PRessSerbia/Blic

 

About the author

Marija P.

Diplomirani profesor srpskog jezika i književnosti sa višegodišnjim radnim iskustvom u brojnim domaćim medijima.
Najviše je zastupljena u rubriikama vesti, društvo i biznis.

Dodajte komentar

Kliknite ovde da ostavite komentar

PRess Serbia