Booking.com
Lepota i zdravlje Lifestyle Reč psihologa Saveti

Pranje posuđa može znatno smanjiti nivo stresa!

Četiri stvari nikako ne smete stavljati u MAŠINU ZA PRANJE SUDOVA - može ih UNIŠTITI!

Pranje posuđa može znatno smanjiti nivo stresa, ako to činiš svesno, pokazalo je novo istraživanje Univerziteta na Floridi.


Istraživači na Univerzitetu Florida State proučavali su 51 studenta dok su prali posuđe. Pre nego što su počeli, polovina studenata pročitala je kratki odlomak o pranju posuđa u kojem se opisuje kako taj posao može pridoneti svesnosti dok je druga polovina studenata pročitala odlomak koji naprosto opisuje sam postupak pranja posuđa.

Zaključak: “Prilikom pranja posuđa trebali bi mislitisamo o pranju posuđa. To znači da za vreme pranja posuđa trebaš biti potpuno svesnačinjenica da je to pranje posuđa. Na pravi pogled, to bi moglo izgledati maloglupo. Zašto toliko misli usredotočiti na jednostavnu stvar? Upravo je u tomeključ. Činjenica da samo stojiš i pereš je čudesna, pratiš svoje disanje,svesna svoje prisutnosti i svesna svojih misli i djela. Ne vrludašmislima.”

“Bio sam posebno zainteresovan za to kako svesne aktivnosti mogu koristiti za promociju svesnosti i time povećanje ukupnog osećaja dobrobiti”, rekao je autor studije Adam Henli, doktorand na Fakultetu psihologije.

Istraživači su otkrili da su ljudi koji su svesno praliposuđe (usredotočeni na miris deterdženta, osećaj vode i dodirivanja posuđa)povećali su svoju inspiraciju za 25 odsto i smanjili nivo stresa za 27 odsto.Skupina koja nije svesno prala posuđe, nije imala nikakvu korist od zadatka.

“Čini se da svakodnevna aktivnost kojoj se približišintencionalno i svesno može poboljšati stanje svesnosti”, zaključio jeautor studije. Studija je bila mala i sudelovao je samo 51 student, pa bi setrebala ponoviti, no istraživači sugerišu da se takav efekat može postićirazličitim svakodnevnim aktivnostima i eventualno smanjiti stres i poboljšatipsihološko blagostanje.

(zdravakrava)

About the author

Renata Kulic

Diplomirani novinar/žurnalista sa dugogodišnjim iskustvom u medijima. Za portal PRessSerbia.com piše nekoliko godina i to u rubrici "Lifestyle"

Dodajte komentar

Kliknite ovde da ostavite komentar

PRessSerbia VIDEO NEDELJE: 321Srbija – Official video 2024.

Prijatelji sajta

omladinska zadruga indeks
BG ONLINE

Kalendar

април 2024.
П У С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Odaberite vašu sledeću destinaciju



Booking.com

PRess Serbia