Booking.com
Lepota i zdravlje Lifestyle Saveti

7 namirnica koje vraćaju energiju, a nisu kafa!

7 namirnica koje vraćaju energiju, a nisu kafa!

Ako popodne imate potrebu za kafom i kaloričnom hranom da biste umanjili osećaj umora, pokušajte da za glavne obroke i užinu jedete namirnice koje će poboljšati vaš nivo energije. Predstavljamo 7 namirnica koje vraćaju energiju, a nisu kafa.


 

Cvekla – ovo povrće sadrži antioksidanse i nitrate koji povećavaju snabdevanje mozga i mišića krvlju, a samim tim i kiseonikom.

Avokado – bogat je vitaminima B-kompleksa koji podstiču proces pretvaranja hrane u energiju, a sadrži i zdrave masti koje povećavaju apsorpciju hranljivih materija iz hrane.

Slatki krompir (batat) – predstavlja odličan izvor kompleksnih ugljenih hidrata, koji se sporije razlažu, i vlakana. Ovaj tip namirnice ne izaziva nagli porast šećera u krvi, te obezbeđuje stabilan dotok energije tokom više sati posle jela.

Zeleno lisnato povrće – obiluje gvožđem, folnom kiselinom, magnezijumom, kalijumom, kalcijumom kao i vitaminima A, C, E i K. Ovo povrće smanjuje rizik od anemije koja je jedan od čestih uzroka umora kod žena.

Banane – bogate su kalijumom, magnezijumom i vitaminima B-kompleksa, i predstavljaju odličan izvor ugljenih hidrata koji obezbeđuju dodatnu dozu energije tokom dana.

Crna čokolada sa najmanje 70% kakao delova – dobar izvor kofeina i teobromina koji povoljno utiču na energiju i raspoloženje.  Čokolada je takođe bogata antioksidansima koji ubrzavaju cirkulaciju i poboljšavaju dotok krvi u mozak i mišiće.

Voda – dehidratacija usporava stvaranje energije i izaziva osećaj umora. Čak i ako ne sadrži kalorije, voda je neophodna za stabilan nivo energije.

(doktor.rs)

About the author

Renata Kulic

Diplomirani novinar/žurnalista sa dugogodišnjim iskustvom u medijima. Za portal PRessSerbia.com piše nekoliko godina i to u rubrici "Lifestyle"

Dodajte komentar

Kliknite ovde da ostavite komentar

PRess Serbia