Društvo News Svet Zanimljivosti

TURSKI TALAS PREPLAVIO CRNU GORU

TURSKI TALAS PREPLAVIO CRNU GORU

TURSKI TALAS PREPLAVIO CRNU GORU Zašto biznismeni i trgovci sele posao na crnogorsko primorje, a ima veze i sa ERDOGANOM


Turski trgovci, turisti i kupci nekretnina koji dolaze u Crnu Goru izmenili su imidž starih primorskih gradova, poput Budve i Kotora. Ćilimi, koža, krzno, nakit i ručni radovi iz Turske preplavili su Crnu Goru i obogatili njenu turističku ponudu. Razlozi dolaska Turaka u Crnu Goru pre svega su ekonomske prirode, iza koje se nazire politička nestabilnost koja pogađa Tursku poslednjih godina.

Jedan od njih je Nufel Ćetinkaja, koji je prošle godine otvorio prodavnicu tepiha u Kotoru. Kao i mnogi njegovi sunarodnici, izabrao je Crnu Goru zbog toga što je blizu Turske, nije mu potrebna viza, valuta je evro, a turizam je kako kaže u razvoju, što je prepoznao kao poslovnu priliku, piše “Slobodna Evropa”.

– Mi smo iz Istanbula i, naravno, došli smo ovde zbog zarade od kruzera – ističe on.

Kako je saopšteno iz MUP-a, u Crnoj Gori 13 državljana Turske ima stalni, a 2.126 privremeni boravak. Od 120 prijavljenih radnji u Kotoru 20 je turskih, što je šestina ukupnog broja. Slično je i u Budvi, gde je ove sezone prijavljeno više od 40 turskih trgovina. Prvi preduzetnici iz Turske otvorili su svoje radnje 2016. Među njima je i Džemal iz Marmarisa, koji 35 godina prodaje obuću i kožnu galanteriju.

– Voleo sam Jugoslaviju. Mislim da je ovdje dobro za mene. Grad je spor, a ljudi su prijateljski nastrojeni.

Foto: Print Screen
Izvor: PRessSerbia/Blic
Loading...

Video nedelje

Alexander Dimmi i Mira Skoric - Boli sve

LAJKUJTE NAŠU FACEBOOK STRANICU!

Uživajte u odličnom ROYAL WELLNESS CENTRU!

AUTO PLAC “DB AUTO”-ODLIČAN IZBOR POLOVNIH AUTOMOBILA