Booking.com
Lepota i zdravlje Lifestyle

Zašto vam od klima uređaja curi nos?

OVAKO SE PRAVILNO KORISTI KLIMA UREĐAJ: Ne igrajte se sa svojim zdravljem!

Ako ste primetili da vam procuri nos čim uđete u klimatizovanu prostoriju, evo zašto se to dešava.


Kada uđete u hladnu, klimatizovanu prostoriju, nos vam procuri baš kao i zimi kada iz tople kuće izađete na hladnoću, objašnjava dr Džon Oman, šef Odeljena za alergije na Tafts medicinskom centru u Bostonu.

“Hladan vazduh je okidač za reflekse nervnog sistema u nosu, zbog čega žlezde u nazalnim membranama počinju da proizvode sekret. Taj problem je još izraženiji kod onih koji pate od alergija. Ali, promene temeperature i vlažnosti vazduha trebalo bi da izazovu samo kratkotrajno curenje nosa”, ističe on.

Alergolog dr Marija Garsija-Ljoret objašnjava da su oni koji pate od alergija osetljiviji na klima uređaje, zbog toga što sitne čestice polena, buđi, prašine i drugih alergena mogu da budu “zarobljeni” u uređaju, koji se zatim oslobađaju u vazduh kada se uređaj uključi.

“Ovi polutanti ne bi sami po sebi izazvali alergijsku reakciju, ali mogu da iritiraju nos. Izloženost česticama buđi može da uzrokuje alergijsku reackiju koja traje nešto duže”, dodaje ona.

Zbog svega toga dr rinolog dr Ričard Lebovic naglašava da je važno redovno čistiti klima uređaje i menjati im filtere.

“Ako ne čistite i ne menjate filtere, sav vazduh koji udišete prolazi kroz filter prekriven prašinom, koja dospeva i vazduh, a to nije baš preporučljivo”.

Dr Lebovic naglašava da klima uređaji sa čistim filterima zapravo mogu da umanje probleme sa sinusima tako što alergeni neće dospevati u vazduh, ali dodaje i da nema načina da sprečite da vam trenutno procuri nos usled promene temperature i vlažnosti vazduha.

(mondo.rs/pixabay)

About the author

Renata Kulic

Diplomirani novinar/žurnalista sa dugogodišnjim iskustvom u medijima. Za portal PRessSerbia.com piše nekoliko godina i to u rubrici "Lifestyle"

Dodajte komentar

Kliknite ovde da ostavite komentar

PRess Serbia