Booking.com
Lepota i zdravlje Saveti

Rešite se žuljeva i plikova – Ovo je 6 sastojaka koje svaka kuća ima, a smanjiće vam bol i učiniti da rane prođu u najkraćem roku!

Stikle za svaku priliku 2

Verovatno ne postoji osoba koja nije muku mučila sa žuljevima na nogama, pa čak i nošenja obuće koju je ranije obuvala bez problema. Žuljevi i plikovi mogu da se pojave i zgog znoja, prljavštine, toplote, previše vlage, te naravno neadekvatne, neudobne obuće.


 

Žulj nikada nije prijatan, može da izazovu probleme pri hodanju i da dovedu do bolova, posebno kada je reč o onim nalik ne “džepove” na koži, koji su ispunjeni tečnošću.

Neki tvrde da takve plikove treba probušiti, drugi da ih treba ostaviti u stanju u kom jesu. Ipak, ako su preveliki, savet je da se probuše, kako bi se brže zacelili. Koristite sterlinu iglu kojom ćete probušiti ivicu plika i sačekati da tečnost razlije, te je ukloniti. Kada žulj pukne, nikako nemojte guliti kožu, već stavite flaster koji obavezno skidajte pred spavanje kako bi koža disala i rana se brže osušila.

Postoji i nekoliko prirodnih lekova koji mogu da vam pomognu da se žulj što brže zaceli, te da vam pomognu u neutralisanju neprijatnosti. Sve naredne sastojke sigurno već imate u kući, a oni mogu da posluže kao prva pomoć kada dobijete žulj.

Aloe vera

Blagotvorno, lekovito dejstvo aloe vera smanjuje upalu, pa je dobra ideja ostaviti malo gela od ove biljke na žuljevima. To može da izazova svrab ili blagu iritaciju, ali neće izazvati neželjene efekte. Kada se gel osuši, isperite ga toplom vodom. Nanosite gel dva puta dnevno.

Pasta za zube

Pasta sadrži sodu bikarbonu i vodonik peroksid, a oba sastojka blagotvorno deluju na zarastanje rana, pa samim tim i žuljeve i plikove. Pre spavanja nanesite pastu za zube na žulj, a ujutru isperite mlakom vodom. Potom, po želji, nanesite vazelin na žulj.

Jabukovo sirće

Ovo je jednostavan kućni lek za lečenje žuljeva; jabukovo sirće smanjuje upalu i bol. Na žulj nanesite pamučnim tupferom ili sterilnom gazom jabukovo sirće. Možda doće do blage iritacije, ali će ujedno ovo ubrzati zaceljivanje žulja.

Ricinusovo ulje

Ricinusovo ulje je poznato kao sastojak koji kosu čini gušćom, ali možete ga naneti i na žuljeve. Koristi se kako žulj ne bi bio suv, te kako bi preventvno delovalo na svrab i crvenilo. Nanesite ga na žulj i ostavite da prenoći – videćete koliko će vam biti lakše. Možete ga pomešati i sa jabukovim sirćetom, te smesu nanositi dva do tri puta na dan.

Vazelin

Vazelin ne samo da je sjajan za negu kože ili lečenje ispucalih usana, već će vam pomoći i u tretiranju žuljeva na stopalim. Potopite stopala dva puta dnevno u vruću vodu na 15 minuta, a zatim ih dobro osušite peškirom. Potom na njih nanesite vazelin, posebno obraćajući pažnju na bolna mesta. Dok će topla voda da opusti vaša stopala i smanji bol, vazelin će pomoću u hidrataciji rane od žulja.

So

Ako želite da smanjite bol izazvan žuljevima, stavite so u hladnu vodu, a potom potopite čistu krpu u ovu mešavinu i stavite je na žulj, te tako držite najmanje 15 minuta. Ovo smanjuje bol, ali utiče i na smanjenje potencijalnog otoka.

(sd.rs/pixabay)

 

About the author

Renata Kulic

Diplomirani novinar/žurnalista sa dugogodišnjim iskustvom u medijima. Za portal PRessSerbia.com piše nekoliko godina i to u rubrici "Lifestyle"

PRess Serbia