Booking.com
Lepota i zdravlje Saveti

Da li ste znali da je kvasac supernamirnica?

Savršena maska od kvasca protiv bora!

Savršena kombinacija ukusa i hranljivih sastojaka je sve što želimo kako bismo postigli ravnotežu u unosu hranljivih materija koje su ključne za naše zdravlje. Upravo zbog toga je bitna informacija da kvasac ima visoku nutritivnu vrednost. Ovaj moćni mikroorganizam našem telu obezbeđuje proteine, vlakna, vitamine i minerale i ima ogromnu moć da menja ukus i teksturu.


 

Istorija kvasca seže daleko u prošlost. Još su Egipćani primetili da ima specifične osobine iako nisu shvatali o čemu je reč. Koristili su kvasac samo zbog fermentacije, da obezbedi ukus i teksturu. Međutim, kvasac može mnogo više! To je proizvod prirodnog porekla koji se pravi u različitim oblicima. Ima nekoliko vrsta i koristi se na različite načine, od kojih svaki ima svoje prednosti.

Upotreba nutritivnog kvasca, mali sastojak, velike prednosti!

Nutritivni kvasac je višenamenski dodatak ishrani koji se koristi ne samo zbog svog izraženog ukusa, već i zbog bogatog nutritivnog sastava koji nudi. Ovaj sastojak, bogat hranljivim materijama, sadrži proteine, vlakna, vitamine i minerale, pružajući važne benefite za naše zdravlje.

Proteini koje sadrži su potpuno biljnog porekla i visokog kvaliteta, obezbeđuje sve amino kiseline koje naše telo ne može samo da proizvede. Takođe, bogat je dijetalnim vlaknima koja su ključna za zdravlje creva i osećaj sitosti.

Vitamin B kompleks prisutan u kvascu, uključujući tijamin, riboflavin, nijacin, piridoksin, folnu kiselinu i vitamin B12, igra ključnu ulogu u metabolizmu, energiji, nervnom sistemu i imunološkom funkcionisanju. Ovo je posebno važno za vegetarijance i vegane koji mogu biti u riziku od nedostatka određenih vitamina.

Minerali poput fosfora i cinka, prisutni u kvascu, podržavaju zdravlje kostiju, metabolizam i opštu dobrobit organizma. Dodatno, kvasac je prirodno bez holesterola i ima malu količinu zasićenih masti, čineći ga kompatibilnim sa različitim ishranama, uključujući vegansku i vegetarijansku.

Važno je napomenuti da aktivni oblik nutritivnog kvasca može imati probiotski efekat, podržavajući zdravlje crevne mikroflore.

Iako je mali po veličini, nutritivni kvasac ima ogroman uticaj na ukus i hranljivu vrednost hrane. Može se lako dodati u razna jela, uključujući jaja, paste, pirinač, pice, supe i još mnogo toga. Bez obzira da li se koristi u prahu ili u obliku pahuljica, nutritivni kvasac je sjajan dodatak svakodnevnoj ishrani, donoseći sa sobom brojne zdravstvene prednosti i poboljšavajući ukus vaših omiljenih jela.

(dominomagazin/pixabay)

PRess Serbia