Booking.com
Lepota i zdravlje Saveti

Postoji veza između telesne temperature i depresije

Postoji veza između telesne temperature i depresije
Foto: Pexels

Istraživanje pokazuje da postoji veza između telesne temperature i depresije.


Osobe koje pate od depresije imaju višu telesnu temperaturu, a smanjenje temperature može imati koristi za mentalno zdravlje, prema novom istraživanju UC San Francisco koje je još uvek u toku, piše “Scientific Reports.”

Istraživači su analizirali podatke više od 20.000 učesnika koji su nosili uređaj za merenje telesne temperature i sami prijavljivali svoju temperaturu tela i simptome depresije na dnevnom nivou.

Sedmomesečno istraživanje je počelo početkom 2020. godine i obuhvatilo je podatke iz 106 zemalja. Rezultati su pokazali da su sa svakim porastom simptoma depresije učesnici imali višu telesnu temperaturu.

Nalazi osvetljavaju način na koji bi nova metoda lečenja depresije mogla delovati, izjavila je Ešli Mejson, doktorka nauka, vodeća autorka studije i vanredna profesorka psihijatrije na “UCSF Weill Institute for Neurosciences.” Mali broj postojećih uzročnih studija pokazao je da korišćenje đakuzija ili sauna može smanjiti depresiju putem znojenja, kada iz tela izbacujemo sve toksine i napetost.

“Ironično, zagrevanje tela može dovesti do snižavanja telesne temperature za razliku od hlađenja, na primer, kupanje u ledenoj vodi. Ovo je najveće istraživanje do sada koje ispituje povezanost između telesne temperature i depresije, kao i učešće velikog broja pacijenata koji su svakodnevno slali izveštaje o svom stanju. S obzirom na rastuću stopu depresije u Sjedinjenim Američkim Državama uzbuđeni smo što istražujemo nove terapeutske opcije.”, dodala je Mejson.

PRess Serbia