Booking.com
Lifestyle

Planirate venčanje? Evo na čemu treba štedeti, a na čemu ne!

venč 2

Kažu da je organizacija venčanja izuzetno naporna i stresna, ali planiranje i dogovaranje svakog segmenta posebno postaje takvo ako vam je budžet ograničen, što se i dešava u velikoj većini slučajeva. Postoje, ipak, neke stavke na kojima ne bi trebalo štedeti, kao što su torta i bend za svadbe, ali i onih koje možete isplanirati ili napraviti i sami. Evo na čemu zapravo treba štedeti, a na čemu ne.


Uposlite prijatelje

Možete zamoliti prijatelje i poznanike da vam pomognu, tako što ćete se raspitati za jeftinije, a dobre restorane ili sale u kojima možete napraviti slavlje ili od njih dobiti informaciju koji je bend za svadbe dobar, a nije preterano skup. Takođe, može se desiti da neko od prijatelja ima rođaka ili poznanika koji drži cvećaru, poslastičarnicu, restoran i slično, i spremni su da vam daju specijalne popuste. Prijatelji i rodbina mogu pomoći i oko pravljenja ukrasa i predmeta za kićenje svatova.

Papir je skup

Štampane pozivnice, markice i slanje ne samo što su skupe, nego su u današnje vreme i nepotrebne. Možete uštedeti značajnu sumu ako goste pozovete elektronski ili telefonom na svoju svadbu, nego da svakom posebno šaljete pozivnicu.

Pronađite dobar bend za svadbe

Muzika je izuzetno bitan segment ovog dana, te su bendovi za svadbe odgovorni za čitavu atmosferu. Zato je ovo stavka na kojoj nikako ne smete štedeti. Možete naći bend za svadbe koji je povoljniji i ima veći repertoar, te dovoljno iskusan da zna da zabavi vaše goste. Potrudite se da ga čujete uživo ili na snimku, kako biste bili sigurni da ste načinili pravi izbor. Svadba najviše zavisi od muzike, te će ulaganje u dobar bend za svadbe biti ujedno i najisplativija investicija.

Iskoristite popuste

Venčanje možete zakazati i u neko „manje popularno“ vreme – ne tokom leta, kada su cene iznajmljivanja restorana visoke i kada sve poslastičarnice rade punom parom. I kraj aprila i početak septembra biće dobra rešenja, jer tad vreme nije toliko hladno, mada i zimska venčanja imaju svojih čari.

URADI SAM trikovi

Ukoliko niste vični tzv. kraftingu, može se desiti da na elemente potrošite više novca nego na gotove ukrase za stolove i čitav prostor. Zato se posvetite jednostavnijim trikovima za koje možete naći bezbroj tutorijala na internetu, a koji će takođe predivno izgledati. Jedna od ideja je da sami napravite konfete, koje se mogu izbaciti tokom prvog plesa (uz prethodno dogovorenu numeru koju će tačno u dogovoreno vreme odsvirati bend za svadbe). Možete i na stolove postaviti svećnjake sa svećama koje možete naći po veoma povoljnim cenama i tako uštedeti na dekoraciji.

Ušteda na desertu

Naravno, ovde se ne misli na mladenačku tortu, koja bi trebalo da bude dovoljno velika da svaki gost, ako poželi, može da proba parče. Uštedu na desertnom stolu lako ćete postići ako vam neki bliži ili dalji članovi rodbine ili prijatelji donesu torte ili kolače na venčanje kao deo poklona, te nećete morati da platite desert više od iznosa koji ćete dati za svadbenu tortu. Ako već morate nešto da platite, razmišljajte o jeftinijim, a podjednako zanimljivim slatkišima, poput krofni nanizanih jednu na drugu. Trik je u dekoraciji i dobrom ukusu, a ne ceni.

(saveti.rs)

About the author

Renata Kulic

Diplomirani novinar/žurnalista sa dugogodišnjim iskustvom u medijima. Za portal PRessSerbia.com piše nekoliko godina i to u rubrici "Lifestyle"

Dodajte komentar

Kliknite ovde da ostavite komentar

PRess Serbia