Booking.com
Lepota i zdravlje Cosmetics Lifestyle Saveti

Evo zbog čega neki ljudi rano osede

sede

Smatra se da je proces kose koja rano sedi uzrokovan genetskim faktorima. No, učinak može imati i stres, napominju naučnici sa Univerziteta Alabama, u Birminghamu, (SAD).


Naučnici su, naime, otkrili da kad je tijelo pod stresom zbog nekog razloga ili ozbiljnog šoka, dolazi do dvostrukog efekta.

Geni zaduženi za kontrolu hormona stresa podstiču promene u folikulama kose koje proizvode boju. Kad se aktivira imunološki sustav, on takođe može podstaknuti promene u stanicama folikula kose. Zbog toga onda kosa počne da sedi.

Naučnici su otkrili vezu između gena koji kontrolišu boju kose i onih gena koji šalju signal telu da je vreme za borbu protiv infekcije.

Studija objavljena u časopisu PLOS Biology, sprovedena na miševima, pokazuje da stanice kad su napadnute proizvode interferone. Interferoni omogućuju da stanice prolaze promene koje ometaju viruse i generalno pojačavaju obranu. Neočekivana usputna pojava aktivacije odbrambenog sistema je ta da isključuje stanice koje proizvode boju kose i kože.

Autori studije smatraju kako bi nam otkriće ove povezanosti moglo biti od pomoći u razumevanju pojave sede kose.

 

Izvor: avaz.ba

PRess Serbia