fbpx
Booking.com
Home » EKO » Neistina da je Ministarstvo izdalo dozvolu za izgradnju fabrike za preradu opasnog otpada u Leskovcu
Društvo EKO News

Neistina da je Ministarstvo izdalo dozvolu za izgradnju fabrike za preradu opasnog otpada u Leskovcu

Ministarstvo zaštite životne sredine nije izdalo dozvolu za izgradnju fabrike za preradu opasnog otpada u Leskovcu, niti je za to nadležno. Javnost je obmanuta plasiranjem netačnih informacija koje su odraz nepoznavanja procedura, kako od strane nadležnih u gradskoj upravi grada Leskovca, tako i pojedinih članova gradske skupštine koji su tendenciozno tu temu premestili na politički teren.


U cilju tačnog informisanja javnosti, napominjem o da je Ministarstvo zaštite životne sredine dalo saglasnost na Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu projekta Postrojenja za tretman opasnog ambalažnog otpada u Leskovcu u skladu sa Zakonom o proceni uticaja na životnu sredinu. Saglasnost na studiju nikako ne predstavlja dozvolu za realizaciju projekta, već je sastavni deo tehničke dokumentacije. Nosilac projekta je za realizaciju projekta u obavezi da pribavi građevinsku dozvolu ili odobrenje za izvođenje radova kod nadležnog Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture (koje je pre postupka izrade studije izdalo lokacijske uslove za predmetni projekat), kao i dozvolu za tretman otpada kod Ministarstva zaštite životne sredine. S obzirom da se nosilac projekta do sada nije obraćao Ministarstvu zaštite životne sredine sa zahtevom za izdavanje dozvole za tretman otpada, optužbe iznete na račun ovog ministarstva su neosnovane i nemaju utemeljenje u činjenicama.

Budući da je donošenju Rešenja o davanju saglasnosti na studiju prethodio postupak određivanja obima i sadržaja studije, indikativno je da lokalna samouprava nije nagovestila da se protivi realizaciji projekta, pa čak nije ni iskoristila mogućnost podnošenja žalbe na prvostepeno rešenje kojim se određuje obim i sadržaj studije. Uprava grada Leskovca i JKP „Vodovod Leskovac“ su kao zainteresovani organi izvršili uvid u Studiju o proceni uticaja, prisustvovali javnoj raspravi i dostavili mišljenje gde se jasno vidi da nisu tražili prekidanje postupka. Stoga je navodno pokretanje spora protiv Ministarstva zaštite životne sredine od strane lokalnog Pravobranilaštva krajnje neozbiljno i neprimereno.

Podsećamo, Ministarstvo zaštite životne sredine nije nadležno za izdavanje dozvole za izgradnju fabrike za preradu otpada, a netačnim tvrdnjama koje se plasiraju u pojedinim medijima šalje se zabrinjavajuća poruka da predstavnici lokalnog parlamenta ne poznaju propise i procedure za realizaciju projekta.

Dalibor Katic

Novinar je sa skoro dvadesetogodišnjim iskustvom u medijima. Stotine ekskluzivnih priča, ali i brojni intervjui sa domaćim i svetskim zvezdama samo su deo njegove novinarske karijere.

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar

PRessSerbia Video nedelje Marija Lukic – Zemlja poroka

Naučite Italijanski sa Nevenom!

italijasnki jezik

Vremenska prognoza

RADIO “KOLUBARA”, – slušajte besplatno kvalitetan radio na internetu

RADIO KOLUBARA

LAJKUJTE NAŠU FACEBOOK STRANICU!

Booking.com

All Topics

Prijatelji sajta


BG online

 

class=

Iskoristite stalne popuste-Ulepšajte se!
ageless

RSS NEVEROVATNE PONUDE DANA:

REZERVIŠITE SMEŠTAJ BRZO I POVOLJNO!Booking.com

PRessSerbia-logo

PRessSerbia© 2022.

Ukoliko imate bilo kakvu sugestiju, savet, pitanje ili želite saradnju možete nam se obratiti putem emaila: office@pressserbia.com

PRess Serbia