Kada vama smetaju vrućine, možete samo da zamislite koliko teško padaju vašim četvoronožnim ljubimcima, pogotovo psima. Sigurno ste primetili da manje jedu, sporije se kreću i beživotniji su kada je pretoplo, pa im pomozite da se sa tim lakše izbore. Menjajte im vodu češće nego obično, a umesto ledene sipajte im mlaku, jer bi hladna podstakla njihovo telo da se dodatno ugreje. Stavite ventilator u njegovu blizinu i ostavite ga da duva na najmanjoj brzini, sve vreme dok je pas tu. Postoje i jastuci punjeni gelom za hlađenje, koje treba da ohladite u frižideru i koristite kao rashladne krevete za vašeg krznaša.

Čak iako to ne voli, okupajte ga mlakom vodom ili mu ponudite bazenčić u kom bi mogao da se brčne. Naravno, more, reka ili jezero su još bolje rešenje, a ukoliko mu budete strpljivo bacali lopticu, očekujte da će plivati sve dok vama ne dosadi. Šetajte rano ujutru i što kasnije uveče, a kada uđete u kuću obavezno psa nekoliko puta zaredom umijte mlakom vodom, po glavi, preponama i stomaku. Osvežite mu šapice hladnim oblogama, jer mu sigurno smeta vrelina asfalta ili zemlje po kojoj hoda, a imajte u vidu da su jastučići na šapama jedina mesta na kojima se oni znoje, a dodatno se hlade samo dahtanjem.

Ne ostavljajte ga samog u automobilu, ni nakratko, jer su istraživanja pokazala da temperatura u kolima može da se poveća 20 stepeni za samo 10 minuta. Dajte mu da pije poluzaleđeni jogurt ili supu, u koju ćete ubaciti granule.

Foto: Pixabay

Izvor: PRessSerbia/ Novosti