VRUĆE vino, vatromet u ponoć i mnogo muzike nude evropske metropole za predstojeće novogodišnje praznike. Božićni vašari na velikim gradskim trgovima neće se ni zatvarati, pa će se poslastice nuditi i u novogodišnjoj noći.

Tradicionalno, u Solunu i Atini 31. decembra po podne svi kafići su puni, zatim, svi idu kući na večeru i kockanje (da bi videli ko će imati sreće) i ponovo izađu u grad oko ponoći. Vatromet sa Akropolja je doživljaj koji se ne zaboravlja, dok će u Lisabonu u ponoć svi jesti 12 zrna grožđa i biti obučeni u nešto plavo.
Evo kako će da se proslavi Nova godina u evropskim gradovima i metropolama
U Moskvi će na 20 trgova širom grada organizovati zabavu, a u Budimpešti će najzanimljivije biti na brodovima koji krstare Dunavom. U Parizu je najveća gužva na Jelisejskim poljima, a u Pragu u uličicama oko Karlovog mosta ili Petrinog brda, odakle je najbolji pogled na vatromet.

Doček Nove 2017. godine u Beču počeće već od 14 časova, jer se na deset bina u centru grada organizuje bogat muzički i šou program. Na 60 štandova će biti raznih specijaliteta (gulaša, kobasica, carskih mrvica, krofni, vrućeg punča i šampanjca), a kalorije će moći da se potroše na Novogodišnjoj stazi ispred Gradske kuće gde se Bečlije klizaju već četvrt veka.

Uz zvuke popa, roka, soula, bluza, fanka, džeza, disko i klasične muzike, na trgu Graben turisti će od 14 časova moći da učestvuju na časovima valcera koje besplatno daju bečke škole plesa. Naime, u ponoć će se čuti: “Svi na valcer” i čitav grad će plesati. Poslednje večeri ove godine na ulici će biti direktan prenos opere “Slepi miš” iz Bečke državne opere, a u zabavnom parku Prater se organizuje spektakularni vatromet sinhronizovan uz muziku.

Prvog dana 2017, od 10 časova, na trgu ispred Gradske kuće će služiti “doručak protiv mamurluka”, jer od 11 časova počinje prenos tradicionalnog bečkog Novogodišnjeg koncerta.

Ovako će se za novogodišnje praznike provesti putnici “Argusa” koji kreću 29. decembra i borave šest dana. Putovanje košta 169 evra, a uključuje tri noćenja sa doručkom i panoramsko razgledanje grada. Prvog dana 2017. godine putnike vode u Šenbrun, ali i na pešačku turu “Srpski Beč”, tokom koje će bečki domaćin ispričati interesantne priče o ispreplitanim sudbinama Srbije, srpskih velikana i ovog posebnog grada. Ko je video Carski grad može da ode dalje na sever u Prag, gde šestodnevni aranžman sa “Argusom” košta 139 evra.

“Viva travel” vodi još severnije – u Berlin za 189 evra. Međutim, zanimljivo će biti i “Vivinim” putnicima koji krenu u Švajcarsku, jer će za sedam dana i 289 evra videti: Milano, Lugano, Bern, Cirih… Prvog dana nove godine putnici će se šetati kraj Ženevskog jezera, a 2. januara “juriti” po radnjama, kada su rasprodaje u Cirihu.

Evo kako će da se proslavi Nova godina u evropskim gradovima i metropolama

Ipak, mnogi vole da godinu počnu na toplom mestu, kakvo je Lisabon. Direktnim čarter-letom u najzapadniju evropsku prestonicu kreće se 30. decembra, a aranžman košta 499 evra. Turisti će za pet dana videti i bajkovitu Sintru, Lepi Kaškaiš, čiškastu Bataju, lepi Alkobas…

Ni stanovnici Rima u svom ormanu nemaju kaput, a 285 evra košta petodnevni aranžman za Večni grad sa avionskim prevozom. Najbolji doček biće na Pjaca del popolo, gde će biti i vatromet, a mladi treba da nastave provod u nekom noćnom klubu. Slično se slavi i u Parizu, gde “Viva” vodi za 259 evra. Tokom devet dana putovanja ide se i do Praga i Minhena, ali će putnici najluđu noć provesti na Jelisejskim poljima.