Booking.com
Početna » Travel » Da li znate šta su set-jetting putovanja?
Travel

Da li znate šta su set-jetting putovanja?

Ništa ne košta: Ovo su najjeftinije turističke atrakcije na svetu

Set-jetting je termin koji definiše sve vrste putovanja na destinacije gde su snimani poznati filmovi ili TV serije. Sve više destinacija, kao što je Sicilija gde je HBO snimao triler Beli Lotos, koriste svoju popularnost kako bi privukle što više posetilaca.


Grad Taormina na vrhu brda na Siciliji oduvek je privlačio turiste sa svih krajeva sveta, međutim, nakon filmskog hita svi hoteli u gradu su već odavno popunjeni za predstojeću letnju sezonu. Sicilija nije jedina destinacija “pogođena” ovim trendom. Širom sveta set-jetting dovodi rekordan broj turista, od divljih džungli Perua do mirnih sela Severne Irske. Ovaj trend ima snažan učinak na rezervacije ove godine, navodi Expedia, poznati pretraživač za putovanja.

Na osnovu izveštaja o trendovima putovanja za 2023. godinu, zaključeno je da su filmovi i TV emisije sada glavni izvori inspiracije za putovanja. Oni zajedno imaju učešće od čak 44% u izboru putnika. To je veliki skok, posebno ako uzmemo u obzir da je dosadašnji uticaj društvenih mreža, inače glavni, učestvovao sa samo 15%, navodi Euronews. Međutim, taj trend nije u potpunosti novost, Novi Zeland privlači obožavaoce Gospodara prstenova od ranih 2000-ih.

Takođe, veliki broj putnika odlazi u Tunis kako bi posetio lokaciju gde je sniman film Ratovi zvezda. Kombinacija pandemije i ukidanje ograničenja putovanja, zajedno sa ponovnim otkrivanjem lepota sveta, dodatno je pojačala želju za lutanjem. Postavlja se sasvim opravdano pitanje, da li je to zaista samo želja za lutanjem i lepim pejzažima ili odličan marketinški trik? Vreme će pokazati, ali već sada sve više agencija i turoperatora nudi takve vrste putovanja. Već sada možete posetiti neke destinacije kao što je Rumunija koju je proslavila serija Sreda. Ukoliko vas ne ograničava budžet, možete poći stazama čuvenog Indijane Džonsa, samo je nebo granica.

Foto: Pixabay

Izvor: PRessSerbia/ eKapija

 

About the author

Marija P.

Diplomirani profesor srpskog jezika i književnosti sa višegodišnjim radnim iskustvom u brojnim domaćim medijima.
Najviše je zastupljena u rubriikama vesti, društvo i biznis.

Add Comment

Click here to post a comment

PRess Serbia