Booking.com
Travel Zanimljivosti

Forbs presudio; Balkan je buran, zbog jedne stvari morate u Srbiju!

Stižu novi vaučeri za putovanja: Evo ko sve ima pravo da se prijavi!

Živopisne plaže, visoke planine i brojne istorijske atrakcije samo su deo onoga što se može otkriti i istražiti na Balkanu.


Za razliku od Splita i Dubrovnika, koji su u poslednjih deset godina postali popularne destinacije američkih turista, u regionu postoje i drugi, podjednako zanimljivi gradovi koji nisu zatrpani masovnim turizmom

Američki časopis Forbs je svojim čitaocima predložio upravo takve gradove da posete.

Varna, Bugarska

Varna je često u senci glavnog grada Bugarske – Sofije, što je prava šteta. Američki magazin Forbs tvrdi da ovaj grad ima veoma atraktivan atribut – nalazi se na obali, tačnije na zapadnom obodu Crnog mora. Po sunčanom letnjem danu, gradska plaža sa belim peskom je savršeno mesto za kupanje i sunčanje. Tu je i veliki broj hotela i ribljih restorana, a vredi posetiti i obližnji Arheološki muzej Varne, koji krije neke od najpoznatijih primeraka zlatnog blaga i antičkog nakita.

Berat, Albanija

Albanska obala je ispresecana malim idiličnim selima i gradovima koji oduševljavaju na prvi pogled. Živopisni Berat je jedno takvo mesto. Nalazi se na jugu Albanije na obalama reke Osum i u podnožju planine Tomor. Zbog svoje jedinstvene lepote i bogate mešavine različitih arhitektonskih stilova, Berat je proglašen gradom-muzejem, a uvršten je na Uneskovu listu svetske baštine u Evropi. Forbes predlaže da nikada ne zaboravite da posetite zamak Berat, koji uključuje nekoliko kamenih zgrada koje datiraju iz 13. veka.

Doboj, Bosna i Hercegovina

Ako se nađete u Bosni i Hercegovini, magazin Forbes predlaže da morate posjetiti istorijski grad Doboj, u kojem se nalazi fascinantna stoljetna atrakcija – Dobojska tvrđava, koja je prvobitno izgrađena u 13. vijeku, ali je rekonstruisana dvadeset puta tokom godina. Nakon dana provedenog u istraživanju tvrđave i domaće kuhinje, uputite se do obližnjeg Goranskog jezera i uživajte u prelepoj prirodi.

Niš, Srbija

Niš je jedan od najstarijih gradova na Balkanu – arheološki dokazi govore da je bio naseljen još u paleolitskom periodu i treći je grad po broju stanovnika u Srbiji. Nekoliko rimskih careva vodi poreklo od njega, uključujući Konstantina I Velikog. Ovde možete istražiti niz istorijskih građevina i spomenika, a Forbs preporučuje da posetite Nišku tvrđavu, kao i Ćele-kulu sa lobanjama srpskih ustanika ugrađenim u zidove ovog spomenika iz 19. veka. Ne zaboravite da istražite ni domaću kuhinju – u centru grada je sve više dobrih modernih restorana sa domaćim specijalitetima.

Ohrid, Severna Makedonija

Ovaj kulturni i prirodni biser nalazi se na jugozapadu Severne Makedonije, na severoistočnoj obali Ohridskog jezera. Ohrid obuhvata mnoge kulturno-istorijske spomenike, uključujući značajan broj starih crkava izgrađenih u vizantijskom stilu. Zahvaljujući blizini prelepog Ohridskog jezera, ovde ćete naći veliki broj autohtonih vrsta riba i biljaka. Ljubitelji prirode svakako treba da istraže obližnji Nacionalni park Galičica.

Foto: Pixabay

Izvor:PRessSerbia/ pun kufer

About the author

Marija P.

Diplomirani profesor srpskog jezika i književnosti sa višegodišnjim radnim iskustvom u brojnim domaćim medijima.
Najviše je zastupljena u rubriikama vesti, društvo i biznis.

Dodajte komentar

Kliknite ovde da ostavite komentar

PRessSerbia VIDEO NEDELJE: 321Srbija – Official video 2024.

Prijatelji sajta

omladinska zadruga indeks
BG ONLINE

Kalendar

мај 2024.
П У С Ч П С Н
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Odaberite vašu sledeću destinaciju



Booking.com

PRess Serbia