Booking.com
Lifestyle Business

Evo kako da postanete uspešan agent za nekretnine

kako pokrenuti posao

Za sve one koji žele da rade samostalno, da se svakoga dana sreću sa novim izazovima, upoznaju zanimljive ljude i mesta, a da pri tome imaju i priliku da odlično zarade – prodaja nekretnina je savršen biznis.


Budite onlajn

Danas vam je za početak posla sa nekretninama najvažnija dobra prezentacija. Možda će vam neko od starijih kolega reći kako i dalje opstaje u vrhu zahvaljujući preporukama i prethodnim uspesima, ali to nikako ne sme da bude model na koji možete računati kao početnik.

Postarajte se da napravite dobru web prezentaciju i da maksimalno koristite društvene mreže. Prisustvo na internetu vam je neophodno da biste ostvarili kontakt sa kupcima i prodavcima.

Budžet za kvalitetnu prezentaciju na mreži ne mora da bude veliki, a kako se posao bude razvijao, unapređivaćete i svoju onlajn poziciju.

Možete ulagati u reklamu na pretraživačima i društvenim mrežama, ali razmislite i o pronalaženju dobrog programera i o optimizaciji sajta (SEO) – to je odlična investicija i daje rezultate koji su u krajnjem skoru bolji od rezultata oglašavanja.

Imajte „štek”

Postoji savet koji važi za sve preduzetnike, a primenjuje se i na one koji počinju posao u trgovini nekretninama – trebalo bi da imate dovoljno ušteđenog novca za najmanje šest meseci života bez zarade.

Druga opcija je da zadržite svoj stalni posao i istovremeno počnete prodaju nekretnina.

Stvar je u tome što se, osim ako imate rođake ili prijatelje koji su odmah spremni da kupe stan, lako može desiti da u prvim mesecima, dok ne razvijete posao, ostanete bez prihoda.

Samo započinjanje posla nije teško, ali za većinu agenata otrežnjenje nastupa posle nekoliko prvih meseci, kada shvate da niko ne stoji u redu da uz vaše posredovanje kupi stan, kao što ste se nadali.

Važno je da taj period dočekate spremni i da ne odustanete. Nastavite da pratite svoj plan i videćete da će posao uskoro početi da se razvija.

Napravite svoju bazu podataka

Biti agent za nekretnine znači dugu karijeru rada sa kupcima, prodavcima, investitorima, proceniteljima, kreditnim službenicima, hipotekarnim brokerima, inspektorima i drugim profesijama vezanim za tržište nekretnina.

Počnite tako što ćete napraviti dobru bazu u koju ćete uneti sve ove podatke potrebne za uspostavljanje kontakata i njihove reference.

Kako se posao bude razvijao, biće vam od velike pomoći to što ćete u svakom trenutku lako moći da pronađete informacije o svojim dotadašnjim poslovnim saradnicima i poslovima koje ste sa njima obavljali.

Razmislite o partnerstvu sa drugim agentima

Možda želite samostalnost, ali na početku karijere nije na odmet da uzmete u obzir i mogućnost udruživanja sa još nekim. „Pedeset odsto nečega bolje je nego 100 odsto ničega“, savetuje Tanja Džibrailova, agent za nekretnine u agenciji „Zephir Real Estate“ iz San Franciska.

Postoji još jedna mogućnost udruživanja. To je pronalaženje posla u okviru neke već razrađene agencije za nekretnine. I dalje ćete biti gotovo u potpunosti samostalni, zakazivaćete obilaske nekretnina, odlaske u katastar ili na sud onda kada to vama najviše odgovara, ali ćete biti oslobođeni dela obaveza kao što su staranje o oglašavanju ili o računima.

Pronađite one koji će vas učiti poslu

Postoji mnogo toga što se može naučiti o prodaji nekretnina, a nije uopšte vezano za samu prodaju. U svet nepokretnosti mnogo je papirologije, PR-a, reklamiranja, pravnih regulativa i zakona, poznavanja ljudske prirode i govorničkih veština. Ovo je raznovrstan posao koji ne trpi inertne ljude. Neophodno je da budete u neprestanom pokretu, kako na terenu – tako i u sopstvenom usavršavanju.

Pokušajte da nađete uspešnog agenta koji bi mogao da vam bude mentor. Ako imate na umu nekoga ko bi mogao da vam bude uzor, najbolje je da se ponudite da mu pomognete nekoliko meseci u poslovima koje već obavlja.

Ipak, idealna opcija za vas je da pronađete dobru školu za stručno usavršavanje koja nudi obuku u oblasti prometa nepokretnosti. Sve navedene i mnoge druge veštine neophodne za uspeh na tržištu nekretnina savladaćete na jednom mestu. Učićete od najboljih – od iskusnih profesionalaca iza kojih stoje godine rada. Osećaćete se mnogo spremnijim za sva iskušenja posla ako uz dobre mentore savladate što više veština prodaje nekretnina.

Nemojte odbijati ponude

Dok ste u fazi razvijanja posla, nemojte odbijati nijednog kupca ni prodavca, čak ni kada vam nude manju proviziju od one na koju ste računali.

Koliko god vam delovalo da je posao nebitan ili zarada mala i da ono što možete dobiti nije vredno truda koji ulažete, budite uvereni da će vam se svaki sklopljeni dogovor na kraju isplatiti.

Jedan zadovoljni klijent preporučiće vas prijatelju, drugi će na svom blogu opisati pozitivno iskustvo koje je imao sa vama, treći će za pet godina želeti da kupi veliku kuću i setiće se upravo vas..

Održavajte veze sa klijentima i saradnicima

Kako da to postignete? Možete svakog meseca pozvati na piće nekog od klijenata i popričati o tome koliko su zadovoljni nekretninom koju su kupili. Ili jednom godišnje organizujte ručak na koji ćete pozvati sve sa kojima ste sarađivali do tada.

Iskoristite internet. Mogli biste da napravite neku vrstu biltena i da ga šaljete svim svojim klijentima. Potrudite se da im porukom ili mejlom čestitate rođendane. Ako imate u ponudi nekretnina nešto što smatrate posebno zanimljivim, obavestite svoje bivše klijente – nikada ne znate da li se njihova finansijska ili porodična situacija promenila i da li im je ponovo potrebna promena nekretnine.

Ne postoji tajna formula za uspeh u ovom poslu, ali najbolji savet koji možete dobiti jeste da uvek pažljivo planirate sve aktivnosti, da ne odustajete ako na samom startu posao ne započne onako kako ste zamišljali i da stalno budete u pokretu.

(Kurir.rs)

About the author

Jelena Filipovic

Novinar sa bogatim radnim iskustvom. Piše za više rubrika portala PRessSerbia

Dodajte komentar

Kliknite ovde da ostavite komentar

PRess Serbia