Booking.com
Zanimljivosti Entertainment Svet

Ruski grad Jekaterinburg prozvan gradom demona

Ruski grad Jekaterinburg prozvan gradom demona

Još uvek nije utvrđeno ko je postavio znak sa natpisom “grad demona” ispod table na kojoj piše Jekaterinburg.


Mesec dana nakon velikih protesta koji su se dešavali u prestonici ruske uralske regije, građane Jekaterinburga dočekalo je veliko iznenađenje na ulazu u grad.

“Znak koji je profesionalno urađen postavljen je preko noći na glavnom putu ka aerodromu”, prenosi informativni portal E1 koji je uz tekst postavio fotografiju znaka sa natpisom “grad demona”.

Meštani sumnjaju da je znak postavio propagandista Vladimir Solovjev koji podržava Kremlj. Tokom protesta koji su se održavali zbog ponovne izgradnje crkve koja je uništena tokom sovjetskom periodu, Solovjev je lokalno stanovništvo nekoliko puta nazvao demonima u emisiji Vesti FM.

“Ovo je grad u kom demoni i dalje haraju, grad koji je uništio crkvu i koji nije želeo ponovo da je izgradi. Ovo je grad u kome doseljenici slave veštice”, rekao je Solovjev.

Fotografija znaka je ubrzo postala viralna u Rusiji.

Zbog protesta u Jekaterinburgu, predsednik Vladimir Putin naručio je istraživanje javnog mnjenja koje je pokazalo da se većina građana protivi obnovi crkve.

Portal E1 objavio je da pravoslavna crkva promenila planove o izgradnji hrama samo dan pre nego što je znak postavljen na ulazu u grad.

Gradski mitropolit Kiril rekao je da protivnici crkve pokazuju “mržnju prema Bogu” i da on ne želi “da daje đavolu šansu zbog građanske nesloge”.

Saobraćajna policija uklonila je znak, ali je ubrzo postavljena nova tabla na kojoj piše “grad hrabrih”.

Dva slična znaka pojavila su se i na drugim glavnim ulazima u grad, prenosi E1.

Jevgenij Kujašev, guverner Sverdlovske oblasti kojoj grad pripada, rekao je da znak dobro opisuje grad i njegove stanovnike.

Ruski grad Jekaterinburg prozvan gradom demona

“Hajde da postavimo znak na koji možemo da budemo ponosni”, napisao je on na Instagramu. Mnogi veruju da je ovim potvrdio da on stoji iza postavljanja novog znaka.

Table na ulazu u grad pokrenule su debatu kako među političarima, tako i na internetu.

Član veća Konstantin Kiselev rekao je da je znak sa natpisom “grad demona” uvreda za građane.

Lokalna rok grupa Sansara je na Fejsbuk postavila fotografiju na kojoj se nalazi nekoliko znakova na kojima piše “grad hrabrih, snažnih, pametnih, časnih i skromnih”.

Fotografiju je prokomentarisalo mnogo ljudi, a većina se složila da bi na ulazu u grad trebalo da stoji tabla s natpisom “grad hrabrih demona”.

Predviđena kazna za postavljanje tabli je 155 dolara, odnosno 10.000 rubalja.

Vladimir Solovjev ubeđen je da znak “grad demona” najbolje opisuje šta se u tom gradu dešava.

“To znači da sam dao tačan opis pojedinih građana koji tamo žive. Demoni su tu, a Jekaterinburg treba da se bori s njima. Svi moramo da se borimo protiv demona”, rekao je on novinskoj agenciji NSN.

Foto: Pixabay

Izvor: PRessSerbia/b92

About the author

Marija P.

Diplomirani profesor srpskog jezika i književnosti sa višegodišnjim radnim iskustvom u brojnim domaćim medijima.
Najviše je zastupljena u rubriikama vesti, društvo i biznis.

Dodajte komentar

Kliknite ovde da ostavite komentar

PRess Serbia