Booking.com
Sport Društvo News Srbija Svet

EMOTIVNA ISPOVEST Nemanja Matić objasnio zašto ne nosi cvet maka: Bombardovali ste mi selo, a bio sam samo dete!

Fudbalski reprezentativac Srbije Nemanja Matić objasnio je zašto je odlučio da na dresu Mančester junajteda ne nosi cvet maka tokom “Nedelje sećanja” u Velikoj Britaniji.


Fudbalski reprezentativac Srbije Nemanja Matić objasnio je zašto je odlučio da na dresu Mančester junajteda ne nosi cvet maka tokom “Nedelje sećanja” u Velikoj Britaniji.

O tome šta je pomenuti simbol značio nekada, a kako se sada koristi u Ujedinjenom Kraljevstvu, pisali smo vam u posebnoj analizi ovog slučaja, kada smo pojasnili zašto je u Premijer ligi Matić nekada nosio cvet maka, sada ne.

Izazvavši veliku pažnju ovdašnje i britanske javnosti, naše reprezentativac je rešio da se oglasi putem Instagrama i to na sledeći način pojasni novonastalu situaciju:

View this post on Instagram

I recognise fully why people wear poppies, I totally respect everyone’s right to do so and I have total sympathy for anyone who has lost loved ones due to conflict. However, for me it is only a reminder of an attack that I felt personally as a young, frightened 12-year old boy living in Vrelo, as my country was devastated by the bombing of Serbia in 1999. Whilst I have done so previously, on reflection I now don't feel it is right for me to wear the poppy on my shirt. I do not want to undermine the poppy as a symbol of pride within Britain or offend anyone, however, we are all a product of our own upbringing and this is a personal choice for the reasons outlined. I hope everyone understands my reasons now that I have explained them and I can concentrate on helping the team in the games that lie ahead.

A post shared by Nemanja Matic (@nemanjamatic) on

“U potpunosti razumem zašto ljudi nose cvet maka, veoma poštujem svačije pravo da to čini i imam potpunu simpatiju za one koji su izgubili voljene ljude u konfliktima.

Ipak, za mene je je to samo podsećanje na napad koji sam osetio lično kao dečak, uplašeni 12-godišnjak koji je živeo u Vrelu, jer je tada moja država uništena tokom bombardovanja Srbije 1999. godine. Iako sam ranije nosio ovaj simbol, sada osećam da mi nošenje cveta maka nije primereno.

Ne želim da umanjim cvet maka kao simbol ponosa u Britaniji, niti da uvredim nekoga, ali, ipak, mi smo smo svi ono što smo preživeli i ovo je moj lični izbor, iz navedenih razloga.

Nadam se da će svi razumeti moje razloge koje sam izneo i da sada mogu da se posvetim pomaganju ekipi u utakmicama koje predstoje”, naveo je Matić na Instagramu.

Foto: Print Screen/Instagram

Izvor: PRessSerbia/Blic

 

 

About the author

Marija P.

Diplomirani profesor srpskog jezika i književnosti sa višegodišnjim radnim iskustvom u brojnim domaćim medijima.
Najviše je zastupljena u rubriikama vesti, društvo i biznis.

Dodajte komentar

Kliknite ovde da ostavite komentar

PRess Serbia