Booking.com
Početna » Entertainment » Zanimljivosti » 10 najbizarnijih običaja na venčanjima širom sveta
Zanimljivosti

10 najbizarnijih običaja na venčanjima širom sveta

Na kojoj ruci se nosi BURMA, a na kojoj VERENIČKI PRSTEN?

Dok se kod nas na svadbama gađa jabuka ili krade mlada, u zemljama širom sveta postoji tradicija, ljubljenja, pljuvanja, udaranja i slično.


Ovo su samo neki od običaja koji se praktikuju: u nekim delovima Indije vlada verovanje da će devojčicu kojoj istrune zub sve do desni pojesti tigar u skoroj budućnosti jer je duhovi mrze.

Stoga se mora venčati sa životinjom kako bi to sprečila. U pitanju je simpatična lažna ceremonija kojom se teraju zli duhovi kako bi devojčica jednog dana mogla naći muža i stvarno se udala.

Prekrivanje mlade jajima

Prijatelji je celu prekriju jajima, sosevima, perjem i slično. Ceremonija u kojima se mladenci prekrivaju nečim obično simbolizuje zaštitu od zlih duhova. Naravno, ovo se događa pre venčanja.

Mladoženja preskače metlu

Ovaj simpatični običaj simbolizuje novi početak i čišćenje od prošlosti ili spajanje dve porodice. Takođe, može da označava zahvalnost precima.

Tradicija ljubljenja

Ako mladoženja iz bilo kog razloga napusti prostoriju, svim drugim muškarcima na venčanju dozvoljeno je da poljube mladu. Isto važi i za mladoženju i ženske zvanice ako mlada napusti prostoriju.

Gađanje mlade

Jedna etnička manjina u Kini ima običaj kada mladoženja ispaljuje tri strele (bez vrhova) u mladu. Nakon toga, on polomi te tri strele tokom ceremonije. Ovaj običaj znači da će brak trajati zauvek.

Bučni ritual venčanja u Francuskoj

“Charivari” je neobičan i čudan običaj koji važi na nekim ceremonijama u Francuskoj. Naime, izvodi se bučna serenada uz pratnju lonaca u kući mladenaca. Ovaj neobični narodni običaj prvi put zabeležen je u srednjem veku, a po nekima vuče korene još od davnijih vremena.

Tri dana bez toaleta nakon venčanja

U Sandakanu u Maleziji mnogim parovima venčanje može teško da padne. Naime, članovi zajednice Tidong ne dozvoljavaju mladencima da idu u toalet tri noći i dana nakon venčanja jer to znači nesreću. Mladenci posle venčanja tri dana ne jedu gotovo ništa, a piju samo malo vode.

Plaćanje novcem za ples sa mladom

Umesto običaja koji vlada na nekim domaćim venčanjima, na kojima se mladencima jednostavno uruči koverta s novcem, u Poljskoj mladoženja drži kecelju u koju gosti mogu staviti novac koji im kupuje ples s mladom. Glavni deo je kada mladoženja ubaci ceo novčanik, da najviše para i odvede svoju ženu.

Mladoženja organizuje otmicu

Uvek je bilo romantičnih priča u kojima devojke beže od svojih roditelja kad im voljeni organizuje takozvanu “otmicu”. U nekim kulturama otmičar koji uspe da zadrži devojku dva do tri dana na kraju može da je oženi.

Pljuvanje mlade

Kada se održava venčanje u Masaiju, mladin otac pljuje na mladino lice i grudi kako bi joj na taj način poželeo sreću. Mlada onda odlazi sa svojim suprugom ne okrećući se, jer se plaši da se ne pretvori u kamen.

Udaraju mladoženina stopala

Mladoženju u Južnoj Koreji pre venčanja vežu za noge, obese ga naopačke i tuku ga po stopalima. Da stvar bude još gora udaraju ga ribama. Ovakva ceremonija navodno služi tome da bi osnažila mladoženju pre prve bračne noći.

Foto: Pixabay

Izvor: PRessSerbia/ Prva.rs

About the author

Marija P.

Diplomirani profesor srpskog jezika i književnosti sa višegodišnjim radnim iskustvom u brojnim domaćim medijima.
Najviše je zastupljena u rubriikama vesti, društvo i biznis.

Add Comment

Click here to post a comment

PRessSerbia VIDEO NEDELJE: Vrnjačka Banja- Mesto ljubavi (Official video)

Prijatelji sajta

BG ONLINE

Kalendar

Septembar 2023
P U S Č P S N
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Odaberite vašu sledeću destinacijuBooking.com

PRess Serbia