Booking.com
Sport News

UEFA PLANIRA PROŠIRENJE – Južnoamerikanci u Ligi nacija!

Vlahovića čeka TRANSFER SNOVA
Foto: ATA Images

UEFA i KONMEBOL su potpisale sporazum o saradnji.


Južoameričke reprezentacije mogle bi da igraju u evropskoj Ligi nacija, rekao je predsednik UEFA Aleksander Čeferin u intervjuu za brazilski list „Globo”.

UEFA i KONMEBOL su potpisale sporazum o saradnji. Jedna od stavki je organizovanje utakmice između evropskog i južnoameričkog šampiona. Italija i Argentina bi trebalo da 1. juna u Londonu.

Slovenac je nagovestio da bi Liga nacija 2024. mogla biti proširena za nekoliko južnoameričkih reprezentacija, što bi stavilo tačku na plan FIFA o organizaciji svetskog prvenstva svake druge godine.

– Posle stvaranja Lige nacija evropske reprezentacije više ne igraju prijateljskje utakmice kao ranije. Velikim selekcijama nedostaju utakmice protiv Brazila, Argentine i Urugvaja. Kažu nam da bi voleli da igraju i želimo da im to omogućimo. To bi bila dobra stvar, ali još nismo spremni da ideju podelimo i javnošću – rekao je Čeferin.

Nemogućnost evropskih reprezentacija da igraju prijateljske utakmice ostavlja posledice i na Južnoamerikance. Brazil je poslednju prijateljsku utakmicu protiv Evropljana igrao 26. marta 2019. protiv Češke. Argentina je 9. novembra 2019. igrala protiv Nemačke (2:2).

Selektor Brazila Tite više puta se žalio da Brazil nema mogućnosti da igra protiv snažnih evropskih selekcija i tako proveri koliko zaista kadar dočekuje Prvenstvo sveta u Kataru.

– Južnoamerikancima je još teže da igraju na svetskom prvenstvu protiv evropskih timova jer je to drugačiji stil igre. Južna Amerika ima samo deset reprezentacija, a Evrope 55, tako da imamo kvalitetnije timove. Možda je to jedan od razloga zašto evropski fudbal dominira svetskim prvenstvima od 2006. – procenio je Aleksander Čeferin, predsednik UEFA.

Izvor: PRessSerbia/Žurnal

About the author

Marija P.

Diplomirani profesor srpskog jezika i književnosti sa višegodišnjim radnim iskustvom u brojnim domaćim medijima.
Najviše je zastupljena u rubriikama vesti, društvo i biznis.

Dodajte komentar

Kliknite ovde da ostavite komentar

PRess Serbia