Booking.com
Travel

Ružičasti parking i sunđerasti trotoari! Ovaj grad je prilagođen ženama

seul

Da li ste znali da je Seul, glavni grad Južne Koreje, 2007. godine pokrenuo jedinstvenu kampanju vrednu 100 miliona dolara kako bi postao jedan od najprijateljskijih gradova za žene? Ovaj ambiciozni pr ojekat obuhvatio je niz inovativnih mera osmišljenih da poboljšaju svakodnevni život žena u gradu.


 

Među najzanimljivijim inicijativama su posebna parking mesta označena ružičastom bojom, namenjena isključivo ženama.

Ova posebna parking mesta, kojih je skoro 5.000, postavljena su na strateškim lokacijama blizu ulaza u zgrade i tržne centre, čime se povećava sigurnost i udobnost žena koje voze. Cilj ove mere je da se ženama olakša pronalaženje parking mesta, posebno u večernjim satima kada se vraćaju kući.

Pored toga, gradske vlasti su se pobrinule i za rekonstrukciju trotoara. Da li ste znali da su mnogi trotoari u Seulu sada prekriveni specijalnim sunđerastim materijalom kako bi se ženama olakšalo hodanje u visokim štiklama? Ovaj inovativni pristup smanjuje napor prilikom hodanja i doprinosi većoj bezbednosti, smanjujući rizik od padova i povreda.

Jedan od gradskih zvaničnika izjavio je:

“Ovo je samo početak naših napora da Seul učinimo gradom u kojem se žene osećaju sigurno i udobno. Želimo da ženama omogućimo lakši i sigurniji svakodnevni život, bilo da se radi o vožnji automobila, hodanju ili bilo kojoj drugoj aktivnosti.”

Kampanja je naišla na pozitivne reakcije širom sveta, a Seul je postao primer drugim gradovima kako jednostavne, ali efikasne mere mogu doprineti poboljšanju kvaliteta života za sve građane, a posebno za žene.

(24sedam.rs/pixabay)

 

PRess Serbia