Booking.com
Zanimljivosti

Postoji 6 posebnih razloga – zašto psi zavijaju?

pas 1

Neki psima je zavijanje, jednostavno, ugrađeno u “genetski kod”. Zašto psi zavijaju?


 

Bez obzira na to da li imate psa ili ne, sigurno ste nekada čuli kako psi zavijaju. I, verovatno vam je prva pomisao bila da su tužni.

To bi, delimično, mogao da bude jedan od razloga, ali na ovu temu postoji još objašnjenja.

Najvažnije je da razrešimo dilemu da li bi, u slučaju kada vaš pas počne da zavija, trebalo da se zabrinete.

Dakle, ovo su razlozi zbog kojih bi vaš pas mogao da zavija:

Način komunikacije među članovima čopora

Ono što je pomorcima svetionik, nekim psima je zavijanje, kao jedan od načina međusobne komunikacije.

Navedeni portal navodi kako se psi (i vukovi) u divljini zavijanjem najčešće sinhronizuju tokom lova, pogotovo ako se jedan član izdvoji iz čopora. Zavijanjem mu članovi čopora olakšavaju povratak kući.

Obrambeni mehanizam

Takođe, psi zavijanje koriste kao obrambeni mehanizam kako bi jedni druge upozorili na opasnost. Kao ljubimac tako će vas pas ponekad zavijanjem upozoriti da vam se približava neko njemu nepoznat

Privlačenje pažnje

Kako bi dobili pohvalu ili poslasticu psi su spremni na skoro sve. Tako ponekad i zavijaju kako bi pridobili vašu pažnju. Pogotovo ako ste ih nesvesno naučili da će za takvo ponašanje biti nagrađeni.

Genetski kod

Zvanične stranice šaptača psima Cezara Milana navode da je poriv za zavijanjem, nekim psima, “ugrađen u genetski kod” i da u nekim situacijama ne postoje (barem ne nama ljudima) logična objašnjenja zašto psi zavijaju.

Recimo, često zavijaju na zvukove sirena ili reaguju na nešto što čuju na televiziji, radiju ili slično. Ne postoji logično objašnjenje zašto to rade, ali u tome nema ničeg lošeg.

Signaliziraju da ih nešto boli

Kada ih nešto boli, ljudi plaču. Isto tako, kad njih nešto boli, psi nekada zavijaju. Ako vaš pas počne čudno da se ponaša, “pričat” i zavija više nego što to obično radi, Cezar Milan savetuje da se konsultujete sa veterinarom, jer vašeg ljubimca možda nešto boli.

Strah od napuštanja

Osim kada osećaju fizičku bol, psi često zavijaju i kad osećaju strah od napuštanja, što je jedan od 10 najčešćih psećih strahova. To se najčešće dešava sa psima koje vlasnici nisu naučili da budu sami kod kuće.

Zavijanje često prati i mokrenje po stanu, uništavanje nameštaja i slična neželjena ponašanja. Pas to ne radi iz inata, već zato što je pod stresom i misli da se nećete vratiti kući.

(24sedam.rs/pixabay)

About the author

Renata Kulic

Diplomirani novinar/žurnalista sa dugogodišnjim iskustvom u medijima. Za portal PRessSerbia.com piše nekoliko godina i to u rubrici "Lifestyle"

Dodajte komentar

Kliknite ovde da ostavite komentar

PRessSerbia VIDEO NEDELJE: BRESKVICA – KUME MOJ (OFFICIAL VIDEO)

Prijatelji sajta

omladinska zadruga indeks
BG ONLINE

Kalendar

март 2024.
П У С Ч П С Н
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Odaberite vašu sledeću destinacijuBooking.com

PRess Serbia