Booking.com
Lifestyle Saveti

Naučite dete da bude finansijski uspešno!

Ovo su trenuci iz detinjstva koje će deca zauvek pamtiti, kažu stručnjaci

Kako dete odrasta, mi roditelji se uglavnom bavimo time da detetu usadimo radne navike, da ih naučimo lepim manirima i ponašanju i na nekin način zanemarujemo pozitivan odnos prema novcu i finansijama kojima bi deca trebalo da se bave od malih nogu. Evo kako da pripremite dete za budući finansijski uspeh.


 

U današnje vreme interneta i medija dca sve što požele mogu saznati upravo tamo, ali statistike kažu da čak 75 odsto tinejdžera sve što zna o novcu naučilo je od svojih roditelja i zato treba da naučite šta tačno treba da učite decu kad je u pitanju novac.

Razgovarajte otvoreno o novcu. Jedna od najvažnijih lekcija koje ćete naučiti vaše dete je svakako ona o novcu i veoma je važno da ta tema ne bude tabu već da se o njoj otvoreno razgovara. Bez ustezanja.

Pričajte, ali pokažite i primerom. Činjenica je da deca pomno prate svaki naš korak i sigurno će primetiti ako se ponašate suprotno onome što pričate. Isto tako kad je novac u pitanju pustite neka dete uči na vašim greškama, ali važno je da ih priznate.

Donošenje odluka. Ukoliko vaša deca primaju sedmični džeparac veoma je važno da im dozvolite da sami odluče na koji način će ga potrošiti. Ako su deca mala pustite ih da odluče da li će novac potrošiti na igračke ili slatkiše, a kad je reč o tinejdžerima dozvolite im da džeparac za garderobu postroše na način na koji misle da je ispravan. Naravno u oba slučaja bi bilo dobro da deci date osnovne smernice.

Donosite finansijske odluke kao porodica. Pokušajte uključiti mališane u donošenje važnih finansijskih odluka naravno u zavisnosti na njihove godine, ako nipta pustite ih da učestvuju u razgovoru i iznesu svoje mišljenje.

Dozvolite im da iskuse kredit. Ako vaši mališani ne znaju šta je to kredit dozvolite im da iskuse jedan i to tako što ćete im pozajmiti novac, zaračunati kamate i oderditi ratu. Pritom, treba da im odredite terifu za obavljanje kućanskih poslova pomoću kojih bi mogli zaraditi novac za vraćanje rate. Na taj način će malo bolje razumeti situaciju u kojoj se nalazite.

(lifepressmagazin/pixabay)

PRessSerbia VIDEO NEDELJE: TEYA DORA – RAMONDA

Prijatelji sajta

omladinska zadruga indeks
BG ONLINE

Kalendar

март 2024.
П У С Ч П С Н
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Odaberite vašu sledeću destinacijuBooking.com

PRess Serbia