Booking.com
Travel

Najpovoljniji, najsigurniji, najprijatniji: Ovo je najpopularniji grad za turiste

Šta treba da znate pre puta u Lisabon ?
Foto: Pixabay

Svetski vodič za evropske destinacije objavio je najnoviju listu gradova koji su iz više razloga najbolji izbor za to. Na prvom mestu od deset metropola koje se preporučuju turistima je Lisabon, a slede Amsterdam, Prag, Varšava i Madrid.


 

Zatim su tu Zagreb, London, Rim, Bern i Pariz. Dok je prošle godine prvo mesto zauzimao Amsterdam, sada je na drugoj poziciji, i to zato što je skuplji neko godinu dana ranije. U izveštaju je navedeno da poseta Amsterdamu turiste sada košta 465 evra umesto samo 315 prošle godine, a navodi se i još jedan razlog koji nije zanemarljiv – pad ljubaznosti prema turistima.

U odnosu na prošlu godinu, sa liste prvih deset najpoželjnijih gradova ispali su Berlin i Beč. U ovom trenutku je, dakle, najbolji grad za posetu Lisabon i on je, prema ovom izveštaju, već dugo zadivljujuće odredište za turiste zbog arhitekture i klime.

Prema istraživanju, on je i najpovoljnija destinacija, ali i najsigurniji i najprijatniji grad za turiste. Ovo rangiranje je napravljeno zahvaljujući ocenama samih gostiju koji putuju Evropom i na osnovu stvari koje se najviše cene iz ugla turista.

U 2024. godini, kako je navedeno, Lisabon se može obići sa nedeljnim budžetom od samo 385 evra, iako će se ta situacija sigurno promeniti sledeće godine, između ostalog i zbog uvođenja turističke takse od četiri evra po noćenju.

Na lestvici se ističe da su stanovnici Lisabona poznati po srdačnosti, odmah iza Španaca i Italijana, a imaju i impresivno znanje engleskog jezika, odmah iza Holanđana, što je takođe važno turistima, navodi se u ovom izveštaju.

Turistička taksa će poskupeti čak 100 odsto, ali to nije velika novina jer sve više evropskih gradova uvodi ove naknade kako bi sprečilo masovni turizam i omogućilo domaćim stanovnicima da žive sa manje gužvi.

Teško je ipak osujetiti turiste koji žele da putuju i često uvođenje taksi nije dovoljan razlog da odustanu. Tako je u februaru Portugalija ostvarila 1,8 miliona gostiju i 4,3 miliona noćenja, što je ukupan prihod od 276,4 miliona evra i 202,1 milion evra zarada samo od smeštaja.

Kada je reč o Portugalcima kao turistima, njihova najomiljenija tržišta za putovanja su Nemačka i Velika Britanija. Kada jer reč o Lisabonu, prema podacima njihovog Nacionalnog zavoda za statistiku, to je najposećenija portugalska regija za međunarodne turiste. U 2022. godini grad je imao 5,4 miliona noćenja, a u 2023. gotovo 6,5 miliona stranih gostiju.

Kada je reč o turistima iz Srbije, proleće je vreme kada i naši građani vole da obilaze evropske prestonice, pa će to tako biti i sada. Najviše interesovanja ima za Istanbul, Solun, Sofiju, Temišvar, Budimpeštu, Prag, Beč, Berlin, kao i za gradove na severu Italije.

Interesovanja naravno ima mnogo i za region, a iz Srbije će najviše turista obići Trebinje, Sarajevo, Mostar, Banjaluku, Skoplje, Ohrid, kao i crnogorsko primorje. Uglavnom su to aranžmani autobusom koji uključuju nekoliko noćenja i koštaju do 200 evra.

(objektiv.rs/pixabay)

PRess Serbia