Booking.com
Lepota i zdravlje Saveti

Lek za suvi kašalj se kupuje na pijaci – Košta manje od 100 dinara, naše bake su ga uvek koristile!

kasalj

Prirodni lekovi mogu da budu veoma korisni i efikasni za ublažavanje zimske prehlade i kašlja. Vasa Pelagić, lekar i narodni prosvetitelj u svojom knjizi “Pelagićev narodni učitelj” posebno izdvaja rotkvu i ističe njene mnogobrojne prednosti.


 

Pelagić je smatrao da ova biljka leči zatvor, pokvaren želudac, bolesti creva, bledilo, razne pege, bolesti bubrega, dušnika, slezine, peska i kamena u mokraćnoj bešici, teškog mokrenja, protivu bolova u prsima, stomaku i vratu.

Smatrao je i da deluje protiv bolesti pluća i kašljanja sa primesama krvi, zatim protiv svraba i raznih čirića na koži i crvića u crevima. Njegov savet je bio jasan, pa je rotkvu bilo neophodno uzimati pre ručka i nešto pre večere.

Naše bake su takođe znale da rotkva može biti lekovita i učinkovita kod određenih stanja.

Tako su za kašalj  pripremale starinski sirup od samo dva sastojka.

Prirodni sirup bio je sjajno sredstvo za iskašljavanje, kod bolesti gornjeg respiratornog trakta, a sirup se pripremao dan ranije.

Sastojci:

veća rotkva

2 pune kašike meda

Priprema:

Rotkvu lepo operite i osušite. Isecite i malo gornjeg dela koji će vam poslužiti kao poklopac. Napravite udubljenje i neka vam zidovi ostanu debljine 2 cm, slično kao kad dubite tikvicu. U rotkvu sipajte med, trebalo bi da napunite više od pola. Poklopite je vrhom koji ste isekli i ostavite preko noći. Ujutru će se u rotkvi formirati  sirup koji vam pomaže u borbi sa suvim, ali i produktivnim kašljem.

(sd.rs/pixabay)

PRess Serbia