Booking.com
Lepota i zdravlje Saveti

Izlečite depresiju kantarionom!

kantarion

Kantarion je veoma zdrava biljka sa mnogo namena i trebalo bi da bude sastavni deo vaše kućne apoteke. A sad ćemo vam objasniti i zašto.


 

Kantarion ima antivirusna, antibakterijska i antiupalna dejstva zbog čega se najčešće koristi protiv rana i opekotina i to kao ulje.

Kantarion je jedan od jačih boraca protiv stomačnih problema. Koristi se za lečenje čira na dvanaestopalačnom crevu i poboljšanje probave. U tom slučaju najčešće se koristi kao čaj u sušenom obliku ili kao eterično ulje za bolne grčeve uzrokovane gastritisom.

U poslednje vreme kantarion se veoma često spominje kao najprirodniji lek u borbi protiv depresije. U Nemačkoj su ga stručnjaci i zvanično odobrili kao lek koji se upotrebljava kod blagih i umerenih depresija, a priznat je i od strane Svetske zdravstvene organizacije.

Kantarion ima jednaka dejstva kao i antidepresiv, ali sa mnogo manje ili nimalo neželjenih efekata. Pokazao se efikasnim u lečenju depresija, strahova, promena raspoloženja u menopauzi, opsesivno-kompulsivnih poremećaja i sezonskih depresija.

Iako veoma zdrav kantarion bi trebalo da izbegavaju trudnice i dojilje, jer još nije dovoljno ispitan uticaj na plod i mleko.

Ako vam ovo leto na domaćem primorju budu nudili ulje od kantariona za sunčanje, ne nasedajte. Kantarionovo ulje se koristi kao lek protiv opekotina, a ako se izlažete suncu namazani ovim uljem možete ih izazvati.

(lifepressmagazin/pixabay)

PRess Serbia