Booking.com
Lepota i zdravlje Saveti

Da li se lekovi uzimaju pre ili posle obroka: Neki bolje deluju na prazan želudac

Da li se lekovi uzimaju pre ili posle obroka: Neki bolje deluju na prazan želudac
Foto: Pixabay

Neke lekove treba uzimati u određeno doba dana. Na primer, lekovi za snižavanje holesterola se često preporučuju da se uzmu pre nego što osoba ode u krevet, jer su tada najefikasniji. Takođe, ishrana može da bude vrlo važna u odnosu na to kako određeni lekovi deluju jer hrana može da utiče na apsorpciju.


Ljudi generalno imaju praksu da lekove konzumiraju isključivo nakon jela. Međutim, postavlja se pitanje da li je ovo ispravno.

Ne postoji jednostavan odgovor. Međutim, kao opšte pravilo, lek treba da uzimate na prazan želudac, jedan sat pre jela ili dva sata posle, osim ako u uputstvu nije navedeno drugačije.

A, onda se postavlja još jedno pitanje: Zašto se savetuje uzimanje lekova pre jela?

Zato što konzumiranje tableta nakon što jedete može uticati na način na koji vaš želudac i creva apsorbuju lek, te delotvornost lekova može biti znatno umanjena, piše portal myDr.

Ako hrana ne utiče na to kako se lek apsorbuje, verovatno nije ni važno da li se uzima sa ili bez hrane. Ponekad se dešava da lekar predloži da se lekovi uzimaju sa hranom jer to može da pomogne u sprečavanju neželjenih efekata.

Grejpfrut je dobar primer hrane koja može uticati na delovanje tableta. On ometa neke od enzima odgovornih za razgradnju lekova, što dovodi do povećane količine leka koji se skuplja u vašem telu. Povećana količina tableta dovodi do neželjenih efekata.

Ako dođe do skupljanja antihipertenzivnog leka, možete doživeti opasno sniženje krvnog pritiska. Ovakvi problemi se mogu dogoditi i sa lekovima koji se izdaju na recept i bez recepta, uključujući antacide, vitamine i tablete na bazi gvožđa.

I zato, u zavisnosti od vrste leka, najbolji odgovor će vam dati vaš lekar.

PRessSerbia VIDEO NEDELJE: BRESKVICA – KUME MOJ (OFFICIAL VIDEO)

Prijatelji sajta

omladinska zadruga indeks
BG ONLINE

Kalendar

фебруар 2024.
П У С Ч П С Н
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829  

Odaberite vašu sledeću destinacijuBooking.com

PRess Serbia