Booking.com
Početna » Entertainment » Čuvena slika od 24 miliona evra visila iznad šporeta, sada je u Luvru
Entertainment Svet Zanimljivosti

Čuvena slika od 24 miliona evra visila iznad šporeta, sada je u Luvru

Čuvena slika od 24 miliona evra visila iznad šporeta, sada je u Luvru
Foto: Pixabay

Sliku iz 13. veka “Ruganje Hristu” umetnika Čimabuea, koja je pronađena obešena iznad šporeta u kuhinji jedne starije Francuskinje i kasnije prodata za 24 miliona evra na aukciji, kupio je Luvr.


Pariski muzej navodi da će predrenesansna slika, sada jedno od najstarijih dela u njegovoj kolekciji, biti središnji deo izložbe 2025. nakon četvorogodišnjih napora da je zadrži u Francuskoj, preneo je “Gardijan”.

“Ruganje Hrstu” naslikao je firentinski umetnik Čimabue oko 1280. godine.

Veruje se da je to jedan od osam radova iz velikog diptiha, od kojih pet još nedostaje.

Slika je bila na putu ka otpadu tokom čišćenja kuće kada je porodica vlasnika pozvala stručnjaka da vidi da li ima nešto od vrednosti na imanju. Smatrajući da bi delo moglo da vredi do 400.000 evra, stručnjak ga je poslao ekspertu za umetnost u Parizu koji je proglasio da je to pravi Čimabue.

Luvr se nadao da će 2019. nabaviti sliku kada je izašla na aukciji, čija je procenjena vrednost bila između četiri i šest miliona evra. Muzej je izgubio kada je čekić pao na rekordnu ponudu od 19,5 miliona evra, čime je ukupna prodaja dostigla 24 miliona evra sa naknadama.

Francusko Ministarstvo kulture odmah je proglasilo delo nacionalnim blagom i stavilo privremenu zabranu izvoza, dajući Luvru 30 meseci da prikupi neophodna sredstva da bi je kupio.

Pronađena su samo još dva dela iz serije – “Bičevanje Hrista” se nalazi u Kolekciji Frik u Njujorku, a “Bogorodica sa detetom i dva anđela” nalazi se u Nacionalnoj galeriji u Londonu.

Luvr već ima izloženu mnogo veću sliku Čimabuea “Bogorodicu”. I ona je naslikana oko 1280. godine, visoka je skoro 4,3 metra i široka više od 2,7 metara i u toku je restauracija.

Muzej navodi da će oba Čimabueina dela biti izložena u prvoj polovini 2025. godine.

Ni Ministarstvo kulture ni Luvr nisu izneli detalje o tome koliko je muzej platio “Ruganje Hristu” niti kako je novac prikupljen, osim da je to uključivalo “izuzetnu mobilizaciju” da se podstaknu donacije pokrovitelja kojima je ponuđeno oslobađanje od poreza.

tagovi
PRess Serbia