Booking.com
Lepota i zdravlje Saveti

Čuvarkućom protiv opekotina i uvobolje

cuvarkuca

Ova biljka je veoma cenjena u mnogim seoskim domaćinstvima. Ona je zaista prava čuvarka doma, jer često posluži kao prva pomoć kod nekih zdravstvenih problema.


 

Čuvarkuća raste po kamenjarskim predelima, ali na krovovima od slame, ali se uzgaja i po baštama i dvorištima kao ukrasna biljka. Listovi i njihov sok, koji se koriste u lekovite svrhe, su bez mirisa, ali im je ukus sluzav, kiselkast i gorak. Od lekovitih sastojaka sadrži: biljnu sluz, jabučnu i mravlju kiselinu, masno ulje, kalcijum-malat, smolu, …

Uvek je na raspolaganju, jer je ima cele godine, pa tako i njenog lekovitog soka.

Iako se koristi i kod problema sa hemoroidima i izbacivanja glista iz probavnog trakta, čuvarkuća ima dva glavna zadatka i u tome je najbolja – leči opekotine i uvobolju.

U slučaju opekotina, potrebno je ubrati više listova čuvarkuće, iscediti sok iz njih i naneti ga na opekotine da bi ste umanjili bol.

Slično je i sa uvoboljom. Lišće razrežete, iscedite sok i uspete par kapi u bolno uvo. Stavite topli oblog na uvo i držite glavu nagnutu na stranu da ne bi sok iscurio. Morate mu dati neko vreme da deluje. Zbog ovih blagotvornih dejstava, uvrstite čuvarkuću među svoje baštensko bilje.

(lifepressmagazin/pixabay)

PRess Serbia