Booking.com
Lepota i zdravlje Saveti

Velika prevara sa hlebom?Podvaljuju obojeni kao crni hleb i skupo ga plaćamo! Nutricionista otkriva trik za proveru

Domaćice oduševljene: Recept za hrskav hleb bez kvasca
Foto: Pexels

Da li je proizveden od celog zrna ili je samo dodata karamela za boju ili nešto podmuklije, što uopšte ne bi trebalo da se nalazi u hlebu?


 

Hleb često važi  za „lošu“ i „nezdravu“ namirnicu jer se smatra jednostavnim ugljenim hidratom sa visokim glikemijskim indeksom, koji vam brzo daje energiju, podiže nivo šećera u krvi i nivo insulina u krvi i uzrokuje nizak nivo šećera koji vas čini umornim, emocionalno niskim i gladnim, povećavajući svoju težinu uz minimalnu nutritivnu korist.

Međutim, hleb je zdrav, ako znate da izaberete pravi ili ga pripremite, kažu nutricionisti širom sveta. Potrebni su nam ugljeni hidrati za energiju, a neki hleb sa neprerađenim složenim ugljenim hidratima od celog zrna, raž, crni nikl, integralni i pravi hleb od kiselog testa su zdraviji jer sadrže vlakna koja održavaju energiju, proteine i zdrave masti, bogati su mineralima i jačaju mikrobiotu creva.

Međutim, marketinške kompanije to znaju pa nam se često prodaju ultra-obrađeni „zdravi“, „zanatlijski“, „pečeni u prodavnici“, „sa semenkama“ ili „punozrnati“ hlebovi, koje nemaju nikakve zdravstvene koristi. Šta je crni hleb i kako prepoznati pravi, zdravi hleb?

Tajna crnog hleba je njegovo bogatstvo vlaknima, vitaminima B i E, selenom, gvožđem, magnezijumom, cinkom i ostalim vrednim jedinjenjima. I u malim količinama ona daje osećaj sitosti, pa ga zato stručnjaci preporučuju kao predelo za otklanjanje nervoze zbog gladi.

Pravi crni hleb je, tvrde stručnjaci, samo onaj koji brzo izaziva osećaj sitosti i ne možete mnogo da ga pojedete, nije vazdušast i naduven kao beli, nego mnogo zbijeniji. Ali ima veću vlažnost od belog u sredini.

Kad vidite taman hleb na rafu, ne znači da je to crni hleb nego ga pekari prave od belog brašna i smeša koje mu daju crnu boju – najčešće je to prirodna boja s isprženim sladom koji mu daje tu tamnu nijansu. Razni dodaju razno pa čak i kakao, crno vino i kafu. Ne zaboravite da je crni hleb i teži jer je vlažniji i zbijen.

Sigurni smo da ne biste kupili čak ni haljinu bez da pogledate od čega je pre nego što je kupite. Odluke o hrani koje donosite svakog dana su najvažnije zdravstvene odluke, i zato je od suštinskog značaja da proaktivno i radoznalo proverite šta kupujete pre nego što kupite. Proverite sadržaje i idite na integralne žitarice, integralno brašno, kiselo testo, raž ili speltu sa najmanje mogućih sastojaka (po mogućnosti bez konzervansa ili aditiva), idealno sa semenkama ili proteinima iz orašastih plodova i ako kupite kiselo testo, uverite se da postoji prirodni kvasac, navode brojna istraživanja na Linkedin-u.

Nutricionista Ivana Šarčević objanila jeza portal Srbija Danas da hleb često odbacuju ljudi koji žele da smršaju, a da za to nema potrebe i da postoje uvek zdrave zamene.

–  Ono što je važno je da, ako treba da poboljšate svoje fizičko i mentalno (rafinisani ugljeni hidrati mogu da izazovu pad energije koji vas čini anksioznim i emocionalno odgovornim) zdravlje, težinu, nivo glukoze ili zdravlje srca, ili plodnost, da ste svesni uticaja različite vekne hleba na vaše zdravlje i da vas dobavljači ne nalažu da kupite nešto što nije ono što piše na etiketi. Pročitajte etiketu i kupite ono što vam je potrebno za svoju personalizovanu zdravu ishranu ili isprobajte domaće, zdrave recepte, rekla je Ivana.

Domaći zdravi hleb za 5 minuta po receptu nutricioniste

Potrebno je

– 400gr kiselog mleka
– 300gr brašna (kod mene integralno pšenično)
– malo soli
– malo meda
– prašak za pecivo

Izmešati dobro. Najbolje rukama. Izliti u kalup. Posuti semenkama (koje ćete rukom malo utisnuti u testo).
Peći u zagrejanoj rerni na 220 stepeni nekih 10 minuta, potom smanjiti na 200 i peći još nekih 40 minuta.

(sd.rs/pixabay)

About the author

Renata Kulic

Diplomirani novinar/žurnalista sa dugogodišnjim iskustvom u medijima. Za portal PRessSerbia.com piše nekoliko godina i to u rubrici "Lifestyle"

PRess Serbia