Booking.com
Entertainment Lepota i zdravlje Saveti

ZEOLIT – PRIRODNI BORAC PROTIV ZAGAĐENjA

ZEOLOIT – PRIRODNI BORAC PROTIV ZAGAĐENjA

Svakodnevna merenja pokazuju da je zagađenja vazduha sve prisutnije širom sveta. Svedoci smo, u poslednje vreme, veoma visokih koncentracija štetnih materija u vazduhu i u našoj zemlji, posebno u većim gradovima.


ZEOLOIT – PRIRODNI BORAC PROTIV ZAGAĐENjANajčešće zagađivače vazduha čine tzv. PM čestice (Particulate matter – suspendovane čestice), koje prestavljaju mešavinu čvrstih čestica (manjih od 10 mikrona) dima, čađi, prašine i kiseline, uz teške metale poput olova, kadmijuma, nikla i arsena, a nastaju kao posledica kombinovanog uticaja grejanja, saobraćaja i industrije. Posebno su štetne PM čestice od 2.5 mikrona koje lako dospevaju u organizam udisanjem, jer su sitnije i upravo one sa sobom nose teške metale. Značajan deo istih čestica unese se u organizam i preko digestivnog trakta, jer usta i ždrelo predstavljaju zajedničke digestivne, ali i respiratorne organe. Dospevajući u organizam navedene supstance daju brojne poremećaje koji dugoročno oštećuju prirodni sistem odbrane organizma i druge regulatorne mehanizme predstavljajući veliki rizik za zdravlje i pojavu mnogih hroničnih, malignih i drugih oboljenja. Osnovno pitanje je da li per-oralna primena (pijenje) zeolita može umanjiti štetne efekte i posledice koje zagađenje nesumnjivo ostavlja na ljudskom telu, na koje je odgovor dao prof dr Milisav Čutović, subspecijalista balneoklimatolog.

„Zeoliti su prirodni, netoksični, minerali koji se u potpunosti izlučuju iz organizma. U medicinske svrhe koristi se isključivo aktivarani kristalni zeolit, klinoptilolit koji se najčešće primenjuje pijenjem vodene suspenzije zeolitnog praha. Molekul zeolita-klinoptilolita čini kristalna rešetka koja ispoljava snažan usisni (adsorptivni) kapacitet za veliki broj štetnih materija među kojima su prvenstveno teški metali kao što su: kadmium, živa, olovo, cezijum, nikal i arsen ali i druge pozitivno naelektrisane materije – katjoni (amonijak, kalijum, natrijum itd.). Prosto rečeno prirodni zeolit deluje kao sunđer koji upija štetne materije, inaktiviše ih i izbacuje iz organizma. Time se ispoljava snažan detoksikacioni, antikancerski, antioksidativni, imunomodulativni, imunostimulativni i acidobazni efekat.

S obzirom na dokazano otsustvo bilo kakvih štetnih efekata i izrazit afinitet zeolita ka teškim metalima i drugim toksičnim materijama apsoluto je korisno upotrebljavati ga i u cilju zaštite od štetnih efekata aerozagađenja.

Preporučujemo svakodnevnu konzumaciju zeolita. U periodima povećanog aerozagađenja pijenje treba upražnjavati više puta na dan uz duže zadržavanje emulzije u ustima (muljanje), pre gutanja.“ istakao je profesor Čutović.

About the author

Jelena Filipovic

Novinar sa bogatim radnim iskustvom. Piše za više rubrika portala PRessSerbia

Dodajte komentar

Kliknite ovde da ostavite komentar

PRess Serbia