Početna » News » Zašto treba jesti crveni luk?
News

Zašto treba jesti crveni luk?

Luk je bogat hranjivim materijama, ima malo kalorija, ali je bogat vitaminima i mineralima. Jedna srednja glavica luka sadrži samo 44 kalorije, ali donosi značajnu dozu vitamina, minerala i vlakana. Ovo povrće posebno je bogato vitaminom C, koji je uključen u regulaciju imunološkog zdravlja, proizvodnju kolagena, obnavljanje tkiva i apsorpciju gvožđa. Vitamin C takođe deluje kao moćan antioksidans u vašem telu, štiteći ćelije od oštećenja izazvanih nestabilnim molekulima koji se nazivaju slobodni radikali. Luk je takođe bogat vitaminima B kompleksa, uključujući folnu kiselinu i vitamin B6, koji igraju ključnu ulogu u metabolizmu, proizvodnji crvenih krvnih zrnaca i funkciji nervnog sistema. Na kraju, luk je dobar izvor kalijuma, minerala koji je važan za normalno funkcionisanje ćelija, ravnotežu tečnosti, pravilan rad nervnog sistema, funkciju bubrega i kontrakciju mišića. Luk sadrži i određene fitohemikalije, kao što su flavonoidi, koje imaju antioksidativna svojstva i mogu pružiti zaštitu od određenih bolesti. Pored hranjivih materija, luk takođe ima i potencijalne zdravstvene benefite. Neke studije su pokazale da konzumacija luka može smanjiti rizik od određenih vrsta raka, uključujući rak debelog creva i želuca. Takođe se smatra da luk ima protivupalna svojstva i može pomoći u održavanju zdravlja srca i krvnih sudova. Luk se može koristiti u raznim jelima kao dodatak ukusu i aromi. Može se koristiti svež, kuvan, pečen ili pržen, a često se koristi i kao osnova za mnoge kulinarske recepte.

Ne čini li vam se da je crveni luk kad su u pitanju lekovita svojstva poprilično zapostavljen u odnosu na bratski beli luk? Mi vas danas upoznajemo sa lekovitom stranom crvenog luka.


 

Iako nam svaki put kad ga koristimo tera suze na oči, hrana pripremljena bez njega je jednostavno nezamisliva. Pored toga crveni luk poseduje mnoga lekovita svojstva, a mi vam donosimo brzi pregled.

– Crveni luk sadrži fitohemikalije koje poboljšavaju efekat vitamina C u organizmu što automatski utiče na jačanje imuniteta.

– Luk sadrži hromijum koji je veoma važan faktor u održavanju zdravog nivoa šećera u krvi.

– Vekovima se crveni luk koristi za lečenje prehlada, upala i rana.

– Bilo bi dobro da što češće jedete sirovi luk jer na taj način podstičete produkciju dobrog holesterola u krvi, što znači i zdravije srce.

– Luk sadrži i veoma moćnu komponentu koja se zove kvercentin, a za koju je dokazano da preventivno deluje na nastanak kancerogenih obolenja.

– Sok istisnut iz crvenog luka čudotvorno deluje na ubode insekata. Ako vas ubode pčela ili osa, jednostavno istisnite malo ovog soka na ubod i trenutno ćete osetiti olakšanje. Brzo će nestati bol, crvenilo i otok.

– Zeleni delovi mladog luka su bogati vitamonom A i zato ih nikad nemojte bacati već ih uvek iskoristite u svojim jelima.

Ako želite brzu salatu od luka, očistite jednu glavicu na tanke kolutove, bogato poprskajte limunovim sokom, maslinovim uljem, solju i malo svežeg korijandera ili peršuna i poslužite. I ne paše samo uz ćevape.

(lifepressmagazin/pixabay)

PRess Serbia