Booking.com
Travel

Za sve koji maštaju o životu na plaži: Tajland uveo program za digitalne nomadske vize

tajland

Tajland je jedna od najlepših azijskih zemalja na svetu. Zbog svoje netaknute prirodne lepote, slovi kaoa savršena destinacija za istraživanje entuzijasta koji vole putovanja. Tajland, takođe, želi da privuče više turista u pokušaju da podstakne svoju ekonomiju. Zahvaljujući ovim faktorima, roširio je svoj program digitalnih nomada tako da strani turisti mogu duže da borave u zemlji bez mnogo muke.


 

Iako je ova zmlja  već dugo popularna baza za digitalne nomade, oni dosad nisu imali zvanično odobrenje za rad. Željenom iščekivanju je došao kraj, jer digitalna nomadska viza za ovu zemlju počinje narednih nedelja, omogućavajući ljudima da tamo rade na daljinu do godinu dana.

Detalji digitalne nomadske vize

Ova viza je namenjena digitalnim nomadima, radnicima na daljenu i slobodnjacima, kao i onima koji žele da nauče tajlandski boks i tajne tajlandske kuhinje“, izjavio je novinarima tokom najave u maju Čaji Vačaronke, portparol Ministarstva spoljnih poslova.

Ova viza za više ulazaka važi pet godina i može se koristiti za boravak do 180 dana, uz mogućnost produženja za još 180 dana. Ranije je većina evropskih turista mogla da poseti zemlju bez vize na 30 dana, uz mogućnost produženja boravka za još 30 dana, ali nije im bilo dozvoljeno da rade tokom boravka.

Ko može da se prijavi za digitalnu nomadsku vizu i koliko košta

Portparol Vlade je naveo da se viza ne odnosi samo na slobodnjake i radnike na daljinu, već i na one koji se bave kulturnim aktivnostima u zemlji. Ovo uključuje posetioce koji pohađaju kurs tajlandskog kuvanja, tradicionalne borilačke veštine tajlandskog boksa (Muay Thai) ili druge sportske obuke. Oni koji nastupaju na muzičkim festivalima, pohađaju seminare ili traže medicinski tretman takođe mogu biti da apliciraju za ovuvizu. Supružnici i izdržavana deca vlasnika digitalne nomadske vize takođe su obuhvaćeni vizom.

Taksa za podnošenje zahteva za tajlandsku digitalnu nomadsku vizu iznosi 10.000 tajlandskih bata (252 evra). Očekuje se da će viza biti dostupna krajem juna ili početkom jula. Specifičnosti postupka zvaničnici zemlje tek treba da budu saopštene. Međutim, spekuliše se da će potencijalni kandidati morati da se prijave preko tajlandske ambasade ili preko zvanične veb stranice.

Dodatne mogućnosti za putnike

Tajland je pao za 11 mesta na najnovijoj rang-listi razvoja putovanja i turizma Svetskog ekonomskog foruma (WEF), uglavnom zbog neadekvatne infrastrukture i usluga. Ipak, u nizu mera koje su objavljene istovremeno sa DTV-om, zemlja je iznela planove za podsticanje turizma. Od ovog meseca, šema za produženje viza sada se primenjuje na 93 zemlje i teritorije, u odnosu na 57 ranije. Ovo omogućava boravak do 60 dana za potrebe turizma i kratkoročnih poslovnih angažmana, u odnosu na prethodnih 30 dana.

Digitalna nomadska viza za Tajland otvara nove mogućnosti za radnike na daljinu, slobodnjake i one koji žele da istraže tajlandsku kulturu i veštine. Sa produženim mogućnostima boravka i novim inicijativama za turiste, Tajland se pozicionira kao atraktivna destinacija za globalne putnike.

(24sedam.rs/pixabay)

PRess Serbia