Booking.com
Zanimljivosti Travel

Treba li uz naziv svakog jela koje restoran ima na meniju da bude i broj kalorija?

Ostavio napojnicu 500 evra, ali to nije bilo dovoljno: Konobar ga pratio sve do parkinga

Nemačko udruženje hotela i restorana (Dehoga) protiv je uvođenja modela kakav postoji u Velikoj Britaniji čija vlada tako želi da podrži borbu protiv gojaznosti.


“Dehoga je izričito protiv obaveznog označavanja kalorija na jelovnicima u restoranima,” rekla je za dpa generalna direktorka udruženja Ingrid Hartges. “Navođenje kalorija za svako jelo na meniju nije praktično, niti za to ima značajnijeg interesovanja,” objasnila je Hartgesova.

Osim toga, prosto naznačavanje energetske vrednosti nije dobro za borbu protiv gojaznosti – puko brojanje kalorija nije zamena za uravnoteženu, zdravu ishranu i kretanje.

“Zamislite birokratski napor za objekte koji imaju ponude koje se menjaju svakodnevno, koji onda moraju da izračunaju broj kalorija za pojedinačne sastojke za svako jelo.” “Naša preduzeća već moraju da se pridržavaju brojnih propisa za jelovnike, kao što je obavezno obeležavanje alergena ili deklaracija aditiva. Jelovnik mora da bude čitljiv,” naglasila je Hartgesova.

U Britaniji je ovog meseca stupio na snagu propis da ugostiteljski lanci, restorani i kafići sa najmanje 250 zaposlenih moraju u svojim jelovnicima da naznače kalorijsku vrednost svakog jela. Neki restorani su protestovali zbog troškova i dodatnih obaveza.

Kritičari strahuju da obeležavanje kalorija u restoranima može da ima nuspojave, na primer za ljude sa poremećajima u ishrani. Nemačko ministarstvo ishrane i poljoprivrede još nije do kraja analiziralo koncept.

Trenutno ispituje da li je obavezna deklaracija kalorija moguća i razumna, rekla je portparolka ministarstva za dpa.

“Još treba proceniti da li ugostiteljska preduzeća uopšte mogu da standardizuju svoje namirnice, tako da je navedeni broj kalorija u svakom pojedinačnom slučaju tačan. Deklarisanje ne sme potrošača da dovede u zabludu.”

Foto: Pixabay

Izvor: PRessSerbia/ DPA

About the author

Marija P.

Diplomirani profesor srpskog jezika i književnosti sa višegodišnjim radnim iskustvom u brojnim domaćim medijima.
Najviše je zastupljena u rubriikama vesti, društvo i biznis.

Dodajte komentar

Kliknite ovde da ostavite komentar

PRess Serbia