Booking.com
Lepota i zdravlje Saveti

Tokom dana smete da popijete samo ovoliko šoljica kafe

Tokom dana smete da popijete samo ovoliko šoljica kafe
Foto: Pexels

Koliko šoljica kafe možete popiti dnevno? Evo šta studije kažu


Neretko se spekuliše i govori na temu konzumacije kofeina i koliko je zdrava, odnosno štetna za naš organizam, pa se nameće pitanje koliko šoljica kafe možete popiti dnevno?

Konzumacija kofeina već je odranije povezana s manjim rizikom za brojne bolesti, među kojima su dijabetes tip II, srčane bolesti i moždani udar, ali nije bio jasan mehanizam koji se skrivao iz tog zaštitnog dejstva.

Jedno istraživanje iz časopisa “PLOS Biology” pokazuje da kofein poboljšava pokretljivost regulatornog proteina koji se veže na mitohondrije.

Koliko šoljica kafe možete popiti dnevno a da bude zdravstveno korisno? Odgovor je da četiri šolje kafe dnevno štite srce od oštećenja, pokazalo je novo nemačko istraživanje.

Ono dokazuje da ta količina dnevno unesenog kofeina poboljšava prelazak regulatornog proteina u mitohondrije i tako jača njihovu ulogu u zaštiti kardiovaskularnih ćelija od oštećenja.

Tim sa medicinskog fakulteta i istraživačkog centra IUF Lajblinc u Diseldorfu otkrio je da se zaštitno dejstvo postiže koncentracijom kofeina koja odgovara količini četiri šolje kafe dnevno.

Istraživanjem su pokazali da je protein p27, poznat kao inhibitor ćelijskog ciklusa, prisutan u mitohondriji glavnih vrsta ćelija u srcu.

– Naše istraživanje pokazuje da kofein deluje zaštitno i obnavljajuće na srčani mišić delovanjem mitohondrijskog p27 proteina – kaže autorka studije Džudit Hendeler.

Izvor: PressSerbia/Gloria

Tagovi
PRess Serbia