Booking.com
Lifestyle

Sat najbogatijeg putnika Titanika prodat za 1,2 miliona funti

Sat najbogatijeg putnika Titanika prodat za 1,2 miliona funti
Foto: Pixabay

Zlatni džepni sat koji je pripadao najbogatijem putniku na Titaniku, Džonu Džejkobu Astoru IV, prodat je na aukciji za rekordnih 1,2 miliona funti.


Aukcijska kuća Henri Aldridž end San prodala je u subotu džepni sat “Voltam” od 14-karatnog zlata privatnom kolekcionaru iz SAD za najveći iznos ponuđen za neki od predmeta sa Titanika.

Prethodni najveći iznos plaćen za predmete sa Titanika bio je 1,1 milion funti za violinu koju su muzičari svirali dok je brod tonuo, a koja je prodata u istoj aukcijskoj kuci 2013. godine.

Futrola za violinu prodata je u subotu za 360.000 funti na istoj aukciji kao i džepni sat.

Sat sa ugraviranim inicijalima JJA pronađen je zajedno telom Džona Džejkoba Astora IV, nekoliko dana nakon što je Titanik potonuo. Tada su pronađeni i dijamantski prsten, zlatne i dijamantske manžetne, 225 funti u engleskim novčanicama i 2.440 američkih dolara.

“Astor je dobro poznat kao najbogatiji putnik na brodu RMS Titanik i smatralo se da je bio među najbogatijim ljudima na svetu u to vreme, sa imetkom od otprilike 87 miliona dolara, što je ekvivalentno vrednosti nekoliko milijardi dolara danas”, navela je aukcijska kuća.

Astor je bio na Titaniku sa suprugom Medlin.

Biznismen, koji je imao 40 godina, oženio se 18-godišnjom Medlin 11. septembra 1911. godine i otišli su na medeni mesec u Evropu i Egipat. Vraćali su se u SAD kada je Titanik udario u santu leda 14. aprila 1912. godine.

Astorovo telo i njegov sat pronašla je posada parobroda “CS Mekej-Benet” 22. aprila 1912.

Njegova supruga Medlin, kojoj je Astor pomogao da uđe u čamac za spasavanje, preživela je nesreću.

Izvor: PressSerbia/Tanjug

PRess Serbia