Booking.com
Travel

Region Pečuj-Vilanji – nova omiljena destinacija za srpske turiste

pecuj

Do Pečuja, grada u jugozapadnoj Mađarskoj i obližnje Harkanj banje, iz Srbije se najbrže stiže preko Hrvatske, tačnije Osijeka. Od kako je Hrvatska ušla u šengen zonu prošle godine, broj srpskih turista u Pečuju naglo je skočio, te su se Srbi našli među Top 3 najbrojnih gostiju ovog regiona, dok su za vreme božićnih sajmova bili čak na drugom mestu.


 

A to nije nimalo slučajno. Pečuj i Srbija imaju snažne istorijske veze – ovaj grad je jedno vreme bio pod srpskom vlašću, a 1921. upravo ovde je osnovana Baranjska republika kojom je upravljao Petar Dobrović i koja je postojala samo pet dana. Danas ovaj region naši sunarodnici posećuju zbog značajnih kulturno-istorijskih spomenika, vinskog, gastro i aktivnog turizma, kao i zbog blagotvornog dejstva termalnih voda banje Harkanj.

Šetnja centrom Pečuja je putovanje u prošlost, jer otkriva nasleđe različitih epoha oživljeno kroz rimske, srednjevekovne i turske spomenike. Džamija, katedrala, sinagoga, pravoslavna crkva, ranohrišćanska nekropola i mauzolej, kulturna četvrt… Svi su ti spomenici gotovo jedan pored drugog i opravdavaju moto koji je ovaj grad nosio 2010. godine kada je bio Evropska prestonica kulture, “grad bez granica”. 

Prepoznatljivi simbol Pečuja je džamija Gazi Kasim paše smeštena na Sečenji trgu u samom centru grada. Danas je to katolička crkva u okviru džamije, sa hrišćanskim freskama i oltarom sa jedne i stihovima iz Kurana sa druge strane. Nedaleko odatle sa četiri veličanstvene kule uzdiže se Katedrale svetog Petra i Pavla. Čudesan je osećaj slušati orgulje u ovoj katedrali, a možete se popeti i na toranj kako biste imali panoramski pogled na grad.

Jedan od najvažnijih spomenika Pečuja, svakako je ranohrišćanskagrobnica iz četvrtog veka, tačnije kompleks Cella Septichora, ranohrišćanska nekropola i ranohrišćanski mauzolej uvršteni na Uneskovu listu svetske kulturne baštine. 

Žolnai keramika proslavila je Pečuj u celom svetu, a fabriku ovog čuvenog porcelana koji krasi i hotel Moskvu u Beogradu, možete posetiti u okviru Kulturne četvrti Žolnai gde se nalaze i planetarijum, univerzum virtuelne stvarnosti, kafići, prodavnice i turističko-informativni centar. Unutar ovog kompleksa smeštena je i zgrada u kojoj je od 1800. godine živela i stvarala porodica Žolnai, a koja danas pruža dom za 600 neprocenjivih eksponata Žolnai keramike. Kafići i restorani nalaze se u pešačkoj zoni, dok vas bogat noćni život očekuje u ulici Kirali. A kad se umorite od gradske gužve, možete se zaputiti u Zoološki vrt u srcu planine Meček.

Festivali i manifestacije koji vas očekuju tokom proleća i leta: – 20. april 2024. Prolećni vinski piknik u Vilanju – 31. maj – 2. jun 2024. Sopianae Reviviscit Festival kada rimski legionari marširaju kroz centar grada

– 13-15. jun 2024. Meček reli – 4-7 jul 2024. Žolnai festival svetla

(24sedam.rs/pixabay)

PRessSerbia VIDEO NEDELJE: TEYA DORA – RAMONDA

Prijatelji sajta

omladinska zadruga indeks
BG ONLINE

Kalendar

април 2024.
П У С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Odaberite vašu sledeću destinacijuBooking.com

PRess Serbia